Предстои ви тежък ден, трябва да ставате рано, а сънят така и не идва. Равносметката за седмицата е категорична – нощното будуване убедително води пред здравия сън. А резултатът е още по-тревожен – умора, нервно напрежение, зачервени очи, повяхнала кожа, за бръчките да не говорим.

Вредните ритуали

Много често за безсънието няма никаква видима причина. Така е обаче само на пръв поглед. Специалисти, изучаващи разстройствата на съня, са убедени, че в повечето случаи за всичко е виновна погрешната представа за предназначението и продължителността на съня. Сред тях например е навикът да се прекарва повече време в постелята в опити да се заспи. Или пък да се подремва час-два през деня, просто от скука. Причина за нощното бодърстване могат да бъдат и някои лекарства – с високо съдържание на кофеин, амфетамин, кортизон, аналгетици и някои медикаменти за лечение на щитовидната жлеза.

Колкото и да е странно, нерядко безсънието се появява като реакция след пиене на приспивателни, транквиланти или антидепресанти. Ако сте убедени, че хапчето е единственото ви спасение, по-добре опитайте с препарат на растителна основа, който съдържа пречистен и стандартизиран екстракт от корени на валериана и маточина. Тези билки по уникален начин успокояват нервната система, предизвикват приятно отпускане и осигуряват нормален и укрепващ сън без никакви вредни странични действия.

Да затворим очи

Понякога, за да се отървем от безсънието, е достатъчно само да променим малко дневния режим или да се откажем от някои вредни навици.

  • Урок №1

Една от най-честите грешки, които допускат страдащите от безсъние, е ранното лягане. Не се опитвайте да заспите в 7-8 часа вечерта. По това време системите в организма още работят и не са настроени за дълга почивка. Ще помогнете на съня, ако се опитате да си създадете режим – лягайте и ставайте по едно и също време дори в почивните дни и не се излежавайте. Организмът бързо ще свикне и така ще ви се приспива, когато трябва, и ще спите, колкото трябва, за да сте свежи и бодри.

  • Урок №2

Враг на съня е и късната вечеря с тежка храна – месо, гъби, морски деликатеси, пикантни подправки, кисело, люто и солено. Ако след обилната и пикантна храна се разминете със стомашните киселини, със сигурност ще заспите трудно, а сънищата ви няма да са от най-приятните. По-добре преместете вечерята в по-ранен час, а в менюто включете лека храна – салати, плодове, пилешко месо, риба.

  • Урок №3 

Стремежът да се спи до късно също пречи. Ако след 7 часа сън не чувствате умора, значи повече не ви е нужно. Вместо да се излежавате, опитвайки се отново да заспите – станете и свършете нещо полезно.

  • Урок №4

Шумът и светлината в спалнята допълнително влошават положението. 15 минути преди лягане оставете да свети само нощната лампа. Така ще подготвите тялото за покой, тъй като то реагира на настъпващата тъмнина – температурата се понижава и се забавя пулсът.

  • Урок №5

Ако ви мъчи безсъние, забравете за следобедното кафе и цигарите преди лягане. Кофеинът държи сетивата нащрек, а никотиновият глад често буди нощем закоравелите пушачи. Подобен проблем имат и отказващите се от цигарите, но постепенно организмът отвиква от никотина и сънят се нормализира.

  • Урок №6

Не работете до късно вечер, особено ако не ви спори работата. Прекалено емоционалните разговори преди лягане ще ви натоварят излишно и ще прогонят съня. Оставете си поне един час лично време. Вземете топла вана или душ, изпийте чаша билков чай ( мащерка, мента или липа ) или прочетете приказка на детето.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара