Аристотел е казал, че щастието е смисълът и целта на живота, върховният стремеж на човешкото съществуване. Щастието не е нещо, което можеш да стиснеш в ръка завинаги. Трябва да живеете живота си според собствените си виждания и разбирания. Да се обградите с позитивни хора, защото негативизма само ще ви дърпа назад.

Щастието със сигурност се определя от изборите, които правим. Да променим дори как мислим и реагираме в труден момент е едно добро начало. Действията ни променят хода на събитията случващи се около нас и околните. За много хора щастието е да се грижат за близките си. Да видим светлината в очите им е прекрасно усещане за всички. Това ще подобри по един или друг начин и здравето ни. Да правиш добро, без да очакваш нищо в замяна също ни прави щастливи.

Дали ще помогнем с пари, с идеи или като отделим време на някой е без значение, важен е жестът. Отношенията ни с другите е основен фактор за нашето щастие. Силната връзка със семейството, близки и приятели ни осигурява спокойствие, любов, подкрепа, разбиране и значимост. От значение е и създаването на нови връзки и запознанства. Да се срещаме с нови и интересни хора, които имат свои възгледи и интересни разбирания за света също е част от процеса.

Ако се грижим съвестно за психическото и физическото си здраве, ще бъдем и по-щастливи. Да спортуваме, да разучаваме нови техники и методи за справяне със стреса също влияе на нашето ментално здраве. Да прекарваме повече време на открито, да се разхождаме, да дишаме дълбоко, да се усмихваме повече. Да се научим да живеем повече за момента, да спрем за малко, да намалим темпото и да се огледаме. Нещата ще започнат да изглеждат някак различно, интересно, цветно. Ще започнем по-малко да мислим за миналото и да се тревожим за бъдещето.

Да продължаваме да изучаваме нови неща също влияе много положително. Това стимулира любопитството ни, ангажира ни с нови идеи и мисли. Кара ни да се чувстваме значими, удовлетворени. Не е задължително това да са само академични знания, с приятели можете да опитате нови неща, като например нов спорт, настолни игри, да пробвате късмета си в онлайн казино, да се забавлявате, докато играете рулетка, блекджек или покер. Това също може да допринесе за доброто ви настроение и щастливи преживявания.

Да мечтаем и да имаме планове за бъдещето също е много важно. Да си поставяме цели, към които да се стремим ни мотивира. Предизвиква ни да бъдем по-добри, да се усъвършенстваме в стремежа на постигането на това, което сме си поставили, като цел. Това осмисля ежедневието ни, носи ни удовлетворение и смисъл.

За съжаление, всеки в своя живот преживява загуби, провали, разочарования, емоционална болка, стрес. В тези ситуации е най-важно как реагираме на момента. Ние не можем да предвидим какво ще се случи, но можем да променим нагласата си. Разбира се, по-лесно е на думи отколкото в реална ситуация. Но силата на човешкия дух е безгранична. Устойчивостта ни да оцеляваме в трудни ситуации е едно от най-значимите ни умения. Можем да изберем да бъдем безкрайно нещастни или да се заредим с положителни емоции. Да сме благодарни, вдъхновени, добри, мили само би увеличило нашата устойчивост. Живота е като въртележка, възход после падение, това е неизбежно, но от нас зависи, как ще реагираме, по-добре да се съсредоточим върху положителните страни на всяка ситуация.

Друг важен аспект е как възприемаме себе си и другите около нас. Никой не е перфектен, всеки си има своите недостатъци. И ако ние непрекъснато се фокусираме върху това, какво не харесваме в себе си ще ни направи много нещастни. Да се научим да се обичаме, да приемаме себе си и другите около нас, такива каквито са, това непременно ще промени ситуацията. Ще се радваме повече на живота, ще общуваме по-лесно с хората около нас.

Когато човек се стреми да постигне нещо значимо в живота си и успее, това неизменно го прави по щастлив и ще насочи вниманието му към позитивното. Целите, които си поставяме и се стремим към тяхното изпълнение, колкото и да са малки те, дава смисъл на нашето съществуване. Така ще сме по-малко стресирани, податливи на депресии и негативни мисли. Смисъл може да ни дадат много неща, нашето семейство, личностното развитие, работата, която вършим, благотворителни каузи. Всеки може да открие, какво е важно за него и какво му носи удовлетвореност и усмивка.

Отговорът на въпроса как да бъдеш щастлив се крие във всеки от нас. Просто трябва да го намерим. Щастието за едни е едно, за други – друго. Важното е никога да не се предаваме, а да сме винаги търсещи, съществуващи и осъзнати по пътя към щастието. Всеки се е родил с правото да бъде щастлив.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара