Пандемията от Covid-19 влоши масово психичното здраве на хората по света. Световната здравна организация предупреждава за критична нужда правителствата и гражданският сектор да започнат разговор по темата и да подкрепят психичното здраве.

Български фонд за жените и Kabinet.bg, виртуалната клиника за спешна психотерапевтична помощ и емоционална подкрепа, се присъединяват към призива на СЗО да спре неглижирането на проблема и поставят началото на дългосрочна програма за безплатна подкрепа на жени и момичета в затруднение и риск. Кампанията стартира на Международния ден на правата на човека, отбелязван от държавите членки на ООН вече 73 години, с посланието, че всяка жена има право да изпитва различни чувства и да има достъп до навременна психотерапевтична помощ и емоционална подкрепа.

В България се наблюдават безпрецедентно влошаване и тежки, дългосрочни ефекти на пандемията върху психиката и емоциите на жените, които изпълняват усложнени роли на първа линия: учителки, медицински работнички, майки, дъщери, служителки без възможност и право на домашен офис, предприемачки, жени на изкуството и свободните професии и много др. През изминалите две години, всеки месец

поне една жена загива трагично насилствено

и след продължила с години нездравословна семейна ситуация на домашно насилие. Посланията на кампанията подчертават правото на всяка жена да чувства пълния спектър от преживявания, включително и най-негативните, без да се чувства виновна за това какво изпитва или мисли и да потърси помощ от професионалисти.

От Български фонд за жените дълбоко вярваме, че кампанията и партньорството с Kabinet.bg, които ще предоставят безплатна психотерапевтична помощ на жени и момичета, са изключително необходими и навременни.

Още в началото на Covid-19 пандемията с тревога предупреждавахме институциите и обществеността, че е много вероятно жените да бъдат непропорционално засегнати – сигналите за домашно насилие и броят убити жени рязко се повишиха още по време на първия локдаун. Наблюдавахме как ситуацията с безработицата и бедността се влошава, особено при жените, а тези, които все пак останаха наети, поеха двоен и троен товар, работейки от и в дома си и грижейки се за деца или възрастни роднини.

Искаме да кажем на жените, че

няма правилни или грешни емоции

или мисли, че е нормално да чувствате тревога, да сте уплашени, да сте уморени, да сте ядосани, че не сте сами, независимо как се чувствате и че има кой да ви чуе”, коментира Надежда Дерменджиева, изпълнителен директор на Фонда.

От БФЖ припомнят и за данните, изнесени наскоро от Прокуратурата за троен ръст в делата за домашно насилие през първото полугодие на 2021 г.

През изминалата  година екипът на Kabinet.bg е осъществил над 4,500 сесии с потребители на възраст между 6 и 85 години – на живо, чрез видео връзка, по телефон, чат и имейл. 65% от потребителите са от населени места извън София – малки градове, села, където липсва социална инфраструктура и услуги, както и с хора в емиграция и др.

Причините да бъде потърсена подкрепа от психотерапевт включват усилване на страховете, паник атаки, самонараняване, хранителни разстройства, влошаване на отношенията с близките и на работното място,

загуба на близък, фобии, рисково поведение,

загуба на работа и доход, насилие. По време на продължаващата вече близо 2 години пандемия остават дългосрочни последици на всички нива в обществото, включително загуба на доходи, загуба на смисъл във връзка с всичко случило се, смесване на реалност и фантазия, чувство за невидима заплаха, криза на доверието и принудата да живеем в несигурност и неяснота.

Връзката с професионалния екип психотерапевти се осъществява на www.kabinet.bg – на безплатен телефон 0800 20 20 2, имейл info@kabinet.bg, на живо за София и/или във видео сесия. Сесиите могат да бъдат индивидуални, семейни и групови.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара