„Скреж“ е новият роман на Радостина А. Ангелова,  авторка на „Афиш в огледалото“, „Бал в Мулен Руж“ и „Виенски апартамент“. Книгата е за помени, които топлят, за смразяваща самота и за истината, скрита под леда.

Дима и Вида са ученички, когато се срещат за пръв път. Приятелството им разцъфва като цвете под лятното слънце и превръща ваканциите им в съкровищница от спомени. Звънкият им смях и дългите разговори заглушават онзи глас, който нашепва, че дружбата им няма да издържи под натиска на обстоятелствата. Дистанцията се трупа бавно от километрите помежду им, от месеците на раздяла и от

социалния статус на техните семейства.

Докато Вида израства с някои привилегии покрай партийните позиции на своя баща, Дима води по-обикновен живот. В техните очи обаче това няма значение – те са две приятелки, които си споделят всичко и намират утеха една в друга. Докато една тайна не отваря бездна в отношенията им и не поглъща изцяло топлите чувства.

Пътищата на Дима и Вида се пресичат отново със значително закъснение. Повече от 20 години те не знаят нищо една за друга. Знаят единствено истини, които никоя не е посмяла да изрече на глас. Тайни, подхранващи онази

ненавист, разпозната днес в погледите им.

Съдбата обаче ги принуждава да се изправят срещу демоните от своето минало. Защото прошка се дава само на онзи, който събере смелост да признае греховете си и да преглътне горчивината. И когато изтръскат ледените иглички, забивали острите си върхове в сърцата им, отдолу Дима и Вида са пак онези смеещи се момичета. Две приятелки, поели по своя път.

Радостина А. Ангелова умее да вниква в човешката душа, да разпознава радостта и болката, да дава израз на онези най-съкровени и дълбоки мисли, които е трудно да облечеш в думи.„Скреж“ е роман, напоен с нежност и тъга, с носталгия и деликатни нотки на меланхолия. Отличаваща се с изключителен емоционален заряд, книгата разказва една история за чистосърдечна и безрезервна обич, плод на едно приятелство, и за сблъсъка с реалността, поставил край на детското безгрижие и наивност. Проникновен, многопластов, разтърсващ, „Скреж“ е роман, в който читателят има усещането, че пропада. Но точно преди да докосне земята, Радостина А. Ангелова подава ръка и му припомня, че след всяка зима отново идва пролет.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара