„Живея в кошмар – бившият ми ме преследва! Преди ме заплашваше, че ще качи в мрежата мои интимни снимки, които съм му пращала. Казах му да ги качи, само и само да ме остави намира. Но преди една седмица той се опита да си пререже вените. Естествено, върнах се при него. Чувствам се ужасно. Скоро самата аз ще си прережа вените. Мразя го, само че той ще умре без мен. Какво да правя? В капан съм…“

Алина, 20 години

Напразно си мислите, че аз съм категорично против да започнете да се виждате с бившия си. Но за това трябва да има сериозна причина.

Народната мъдрост гласи: ако искаш да влезеш два пъти в една и съща река, спомни си защо си избягала от въпросната река предишния път. Може би защото реката гъмжи от крокодили? Затова, преди да влезеш отново в същата река, трябва да се убедиш, че всичко наистина се е променило. Не бива да вярваш на думите „вече няма крокодили“. Дори на табелката No crocodile не бива да вярваш. Особено ако в същото време от тръстиката се подава любопитна крокодилска муцуна. Питала съм приятелките си дали са се връщали при бившите си, по какви поводи и до какво е довело това. Обикновено е водело до сълзи и до гледане на „Дневника на Бриджит Джоунс“. Затова накратко ще опиша лошите поводи да се върнеш при бившия си.

Заплахи

„Току-що изпих цяло шишенце приспивателно и ако не се върнеш, смъртта ми ще тежи на твоята съвест!“ – извика в слушалката Антон и изключи телефона си. Когато Катя отиде посред нощ при него, се оказа, че Антон наистина е пил, но не приспивателно, а алкохол. Катя не можеше да обясни какво се бе случило по-нататък, но живя още два месеца с Антон с „профилактична цел“. Всичко свърши с продължителна депресия за Катя и неминуем разрив на връзката им.

Шантаж

„Момичета, ако не се върна при него, той каза, че ще качи нашето домашно видео в интернет! Направо изглеждам ужасно… Ето, вижте!“ Изгледахме още веднъж видеото, на което Ира и Олег правят секс, и единодушно решихме, че разбира се, тя не може да спечели „Оскар“ за най-добра женска роля, но при всички случаи е по-добра от играта на Дакота Джонсън. Ира най-неочаквано избърса сълзите си, почувства се като Мата Хари и уверено каза:

„Ще се върна при него и ще изтрия всички оригинали, а сетне ще го зарежа!“. Ира се върна при Олег за половин година. Ира изтри всички оригинали. Но за съжаление през това време двамата с Олег бяха успели да запишат няколко продължения на онзи филм, който гледахме заедно с момичетата преди половин година. И не само ние, тъй като Олег, както бе обещал, беше качил всички видеа в интернет.

Финансова стабилност

„Ленуся, но нали го напусна, защото той те пребиваше!“ – категорично отказвах да повярвам на факта, че Лена се бе върнала при мъжа си.

„Наташа, ти не разбираш, за сметка на това във финансово отношение нищо не ми липсваше. Толкова е гадно да влизаш в „Л’Етоал“ и да пестиш пари от кремове, ето, бръчките вече започнаха да ми личат“ – започна ентусиазирано да доказва правотата си Ленуся. „За сметка на това престанаха да ти личат синините!“ – отбелязах справедливо аз.

„Синините могат да се замажат със скъп тонален крем!“ –

тросна ми се накрая Ленуся. И темата за връщането ѝ при нейния мъж тиранин временно беше приключена. Но напразно. Защото, когато отново отворихме тази тема, Лена седеше с замазани със скъп тонален крем синини в полицейското управление и пишеше жалба с лявата си ръка. Защото дясната ѝбеше гипсирана. В скъпа клиника, разбира се.

Обществен натиск

„Аз се върнах при Саша точно заради вас!“ – изстреля Ксюша.

„В какъв смисъл заради нас?“ – спогледахме се с момичетата.

„На всички купони споменавахте колко весело е било, когато двамата със Саша живеехме заедно. Спомняхте си ту как ни вози в кофата на багера, ту как напорка едно ченге. Просто исках отново да бъда щастлива, а и цялата ни компания да е заедно!“ И нашата компания беше заедно, докато Саша на пияна глава отново не преспа с някаква. След това Ксюша напусна Саша завинаги. И така още пет пъти.

Заради децата

„Наташа, въпреки че изгони мъжа си от къщи, ти си длъжна да му се обадиш и да се върнеш при него заради децата ви!“ – каза назидателно Оля.

„Не съм длъжна нищо на никого!“ – казах машинално аз и се качих в маршрутката, която дойде тъкмо навреме. Сврях се в ъгъла на маршрутката, набрах номера на мъжа си и кой знае защо попитах:

– Кога ще дойдеш?

– Никога – отвърна ми с основание той и млъкна. Разплаках се. Не защото бях изгубила любимия си човек. Вече не го обичах чак толкова. Не защото децата бяха изгубили баща си. Той не бе престанал да бъде техен баща. Плачех заради това, че в течение на няколко години

живеех с чужд човек заради децата.

Плачех, защото току-що бях готова отново да си сложа същите окови и да вляза в същата затворническа килия. Да се върнеш при бившия си заради децата е гнило начинание. Заради децата можеш да запазиш човешко отношение с бившия си мъж. Заради децата можеш да си намериш високоплатена работа. Заради децата можеш да се прибираш по-рано от работа. Заради децата можеш да се учиш да караш сноуборд заедно с тях. Но да се върнеш при човека, когото не обичаш, повярвайте ми, не бива.

Текстът е откъс от  книгата „1001 нощи без секс. Отговорите на всички неудобни въпроси, които не ви дават мира“. Чрез историите на читателите си и личния си опит, авторката Наталия Краснова показва как да преминавате през трудностите с лекота и духовитост. Наталия влиза в ролята на една модерна Шехерезада – поднася ви 1001 причини да се усмихнете и ви уверява: С вас всичко е наред!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара