Затвор, солидна глоба и отнемане правото да практикува професията си грози докторът, който в началото на август бе арестуван в кипърския град Ларнака в подозрение, че издава фалшиви ваксинационни сертификати.

53-годишният доктор бил задържан, след като негов пациент постъпва в болница с тежки усложнения от ковид инфекция. 41-годишният мъж в началото представил сертификат, че е напълно ваксиниран с две дози на „Астра Зенека”, но когато състоянието му критично започнало да се влошава, той си признал, че документа му е фалшив и е издаден от неговия личен лекар срещу 600 евро. Полицията се задейства и арестува джипито. Междувременно се получава информация от Централната болница на т.нар. свободни територии във Фамагуста за още двама пациенти на същия доктор, които лежат в интензивното отделение с усложнения, като

единият от тях стига до интубиране.

Два дни след ареста (който става в събота, на 7 август), главният прокурор на републиката Йоргос Саввидис свиква спешно заседание по инициатива на Кипърската медицинска асоциация, на което да се започне диалог и да се начертаят стъпки, позволяващи „да се предприемат мерки при конкретни случаи”, касаещи ковид пандемията, „за да се усъвършенства законодателството и да се предотвратяват подобни нарушения”. На заседанието присъстват също заместник-главният прокурор, министърът на здравеопазването и представители на съдебната власт, и полицията, както и директорският състав на Кипърската медицинска асоциация.

В хода на разследването става ясно, че задържаният лекар е получил правото да започне ваксинационния процес на своите пациенти през месец април т.г. и за целта е поискал 170 дози от препарата „Астра Зенека”. От края на април

до деня на задържането си той е ваксинирал 102-ма души.

Колко от тях са получили фалшиви сертификати тепърва предстои да се докаже. Полицията започва разпитите на всички ваксинирани от лекаря пациенти, включително на техни близки и роднини. На 47 от имунизираните са взети кръвни проби, за да се проверят наличието на антитела, доказващи действително ли са получили ваксината.

В момента със сходни обвинения – за издаване на фалшиви сертификати – се разследват още двама доктори – в градовете Пафос и Лимасол. Властите умоляват гражданите да сигнализират за подобни случаи, като за целта са отворени горещи телефонни линии.

Затвор до три години грози

и всеки, който фалшифицира резултатите от тестовете за коронавирус. За последните дни са регистрирани няколко такива случая, които шефът на полицейската пресслужба в Кипър Христос Андреу окачестви като „сериозно престъпление, опасно за общественото здраве”. Откакто кипърското правителство отмени безплатните бързи тестове и наложи забрана лица без ваксина, отрицателен писиар или документ, че са преболедували ковид да нямат право до влизат в супермаркети, ресторанти, изложбени и концертни зали, фитнес и други места, където се предполага струпване на много хора, проверките  зачестиха драстично. Само за едно денонощие полицаите са направили 5310 проверки, като са открити нарушения в осем заведения.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара