Бензиностанциите са част от пътя и шофирането. Вярно е, че там се плаща, но понеже не можеш да избягаш от тях, нека ти обясним как да ги преоткриеш и да вземеш максимално удоволствие от тези места.

gas-station-727162_640

Качеството на горивото

Ясно е, че най-важното нещо в една бензиностанция е качеството на горивото. Не се хващай на разни приказки за митични малки бензиностанцийки, в които предлагат гориво с добавки, които правят колата ти совалка. Няма как да стане това. Освен ако не вярваш, че собственикът на бензиностанцията не претаква цистерната, която му доставя гориво. Заложи на големите вериги, дори и да имаш мислене на антиглобалистка. Големите са уязвими от оплаквания и правят и невъзможното да ти гарантират добро гориво и да не те излъжат в цени, грамаж и други фатмашки хитринки.

Стреми се винаги в резервоара да имаш поне 10-ина литра гориво, защото ако караш на “изпарения”, има голям шанс да си задавиш колата от утайката и боклуците по дъното на резервоара.

Ако ти светне лампата за горивото – имаш не повече от 5 литра, преди да изгаснеш безславно на пътя.

Допълнителни услуги

В бензиностанцията, освен да заредиш, можеш и да си провериш налягането на гумите и да ги напомпаш. Можеш да си провериш фаровете и да смениш крушка, а на някои места дори и да си регулираш фаровете. Безплатно е. Плащаш само самата крушка. Недей да подценяваш това, защото редица коли вече са така конструирани, че за да смениш една крушка, трябва да разглобиш половината кола. Глобализация.

В бензиностанциите можеш да си сипеш вода за чистачките, но не е оферта да купуваш масла и други подобни, защото са скъпи. Но. Ако ти светне лампата за маслото на път (обикновено свети в жълто), се спасяваш, като купиш един литър масло и долееш. В никакъв случай не чакай да пристигнеш, където си тръгнала, и там да оправяш нещата! Маслото е критично важно за двигателя.

Освен за колата, бензиностанциите са добро място и за теб. Най-хубавото кафе, което съм пил от много време, го правят в „Шел“. Явно нещо им е прищракало и вече се стараят не само с горивото, защото дори и най-обикновените им сандвичи са си супер. Гледам имат и лимонада. Не съм я пил. OMV не ми е толкова секси, но там имат едно полезно нещо и това е възможността да си плащаш битовите сметки.

Да спечелиш от бензиностанция

По-големите вериги имат програма за лоялни клиенти. На пръв поглед изглежда отчаяна работа – зареждаш сума ти пъти и накрая можеш да си вземеш един плюшен мечок, който да се чудиш в кой ъгъл да ритнеш. Но нали така или иначе зареждаш ?! Не го подценявай. Зареждай, събирай точки и по Коледа можеш да си вземеш разни шоколадчета и други подобни, когато затръгнете на гости или се наложи спешно да раздаваш разни дребни неща за норматив. Искам да кажа да не подценяваш програмите за лоялни клиенти.

Съветите на професионалиста – Тодор Тиролски от веригата сервизи “Мотоексперт”

Аз лично нямам предпочитания към даден бранд бензиностанции, но определено предпочитам просторна, чиста, със свободен достъп до интернет и с вкусна храна, и определено предпочитам високите числа на бензините!

Бензините се характеризират с октаново число, а дизелите – с цетаново число. Октановото число показва устойчивостта на бензините към детонация – детонационна устойчивост. Най- важното е, че колкото по-голямо е това число, толкова по-голямо налягане може да издържи горивото, преди да детонира. Затова вижте автомобилът за какъв бензин е разработен – пише го някъде около капачката на резервоара или в сервизната книжка, и с такъв го карайте. Не е лошо да го карате с по-високо октаново число, но не е необходимо.

Относно цетановото число то показва способността на горивото да се възпламенява в двигателя и се равнява по скала. Желателно е да слагате подобрители (добавки) в дизела, за да предпазите дюзите, помпата, филтъра за твърди частици и т.н.

Един съвет – винаги когато зареждате, пазете касовите бележки. Доста често се случва да се зареди с различно гориво – вместо дизел – бензин, и обратно.Често се случва да източваме цели резервоари с неправилно гориво.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара