„Колко всъщност трае любовта“ е темата на безплатната лекция на Милена Родригез – експерт по успешните връзки. Лекцията е на 25 юни от 19 ч. в книжарница Ciela Ректората в подлеза на Университета.

milena

Милена Родригез, известна още като Милена Динкова, ще говори и за книгата си „Любовта – какво не знаем за нея”. Тя предлага свеж поглед към този дискурс, към разговора за любовта във всичките й проявления.

Милена ще отговори на всичкивъпроси и ще разкрие истини за проблемите на обвързването, за влиянието на травмите в детска възраст и ниската себеоценка, за предателството и склонността ни да се вкопчваме в другия, за сексуалните проблеми и отчуждението във връзките.

––

„Любовта – какво не знаем за нея“. Откъс:

Време за възстановяване

colibri-milena-dinkova-liubovta-kakvo-ne-znaem-za-neiaИма и още нещо, което трябва да се знае – когато ни се е случила значима връзка и тя е приключила, психиката ни е уморена, трябва й време да се пренастрои или да се намести. Създава се определена умора от взаимоотношенията при раздялата, особено ако тя е била трудна. Колкото по-неприятна е била дадена връзка, колкото по-негативна е била, толкова повече време ни трябва да се освободим от нея. Изглежда парадоксално, защото човек си казва – беше гадно, за какво да преживявам? Истината е, че колкото по-травматични и тежки преживявания сме имали, толкова повече психиката има нужда от време, за да оттекат те и да дойде нещо друго. Ако се опитваме да форсираме нещата, вървим срещу течението, вървим срещу себе си. Така че ако е имало значима връзка, трябва да мине около година и половина, дори две, за да може да се появи следваща, която да е позитивна.

Разбира се, човек може да се юрне и веднага да си намери някого. Това го правят особено мъжете, така се опитват да се освободят от чувството си за провал. Но прибързването е абсолютна гаранция, че следващата връзка няма да бъде позитивна. Онези, които са успели след провалена връзка да създадат позитивно и много удовлетворяващо ново партньорство, са имали поне 2 години време между двете. Така че не бива да се боим от тези паузи, а да сме спокойни, че просто ни трябва време. Както и че това е някакъв шанс за нас да подобрим самооценката си и да видим, че и с връзка, и без връзка сме един и същи човек, и то достоен за любов.

Ако сме дълго време без партньор, трябва да си дадем сметка, че сега е моментът, в който да променим моделите си на свързване. Защото, ако преди сме имали неуспешни връзки и нищо не коригираме, пак ще последват такива.

Трябва да се направи нещо, за да не влизаме все в една и съща мелачка, която да ни изплюе отново наранени и още по-дълго време да стоим без партньор. Това е времето, в което, както казах, психиката си почива, но от друга страна, си даваме сметка какъв партньор желаем.

Причината хората да получават нещо, което не са искали, е, че никога не са си дали сметка какво всъщност търсят. И чак когато са влезли във връзката, си казват – но на мен това не ми харесва. Добре, но ти от самото начало трябваше да си наясно със себе си, за да не се окажеш в ситуация, в която не се чувстваш комфортно. Трябва да сме до болка честни, защото всякакви самоизмами и илюзии във взаимоотношенията се плащат много скъпо. И ако ние сме си дали сметка какъв партньор желаем и с какво той трябва да е различен от този, който ни е наранил, след това няма да успеем да създадем хубава връзка, защото ще привличаме все едни и същи модели. Затова е много препоръчително човек наистина да разбере какво го е наранявало досега и да го обърне в противоположните качества. Ако например сме имали партньор, който не ни е разбирал, да си пожелаем някой, който да ни разбира и който да е емоционално интелигентен.

Време за мечти

Когато при мен дойдат клиенти, които търсят партньор, първото нещо, което ги карам, е да напишат списък с качествата на евентуалната си половинка. Много е важно, защото след това желаният човек се появява именно „по списъка“. Човешката психика работи така, че когато ние ясно кажем какво искаме, мозъкът отсява информацията. Прави го на базата на филтри, които един вид си слагаме, когато ясно и категорично си пожелаваме нещо. Тоест, ако досега си имала поредица от връзки с финансово нестабилни мъже, значи не се сещаш да си зададеш като цел – аз искам финансово стабилен мъж. В момента, в който го направиш, изведнъж започваш да откриваш около себе си мъже, които са такива – ето този е такъв, този е такъв… Просто те започват да ти правят впечатление. Това е същото, както ако човек реши, че иска да си купи червена кола. Внезапно му се струва, че има много повече червени коли на улицата, защото започва да ги забелязва. А те през цялото време са си били там, но той просто не им е обръщал внимание. И изведнъж – хоп, очите му се спират на тях.

Преди време имах клиент, който ми призна за едно много особено свое желание – искаше жена, която да говори португалски, защото харесваше този език и си мечтаеше да прави бизнес с Бразилия. Но според неговото мнение в средите, в които се движеше, той нямаше никакъв шанс да намери такава жена. Казах му, че щом това е важно за него, да си го запише. След известно време той се запозна с жената, с която сега има семейство. На първата им среща беше направо шокиран, когато разбра, че тя е завършила португалска филология. Ето как работят тези списъци, така че е добре да ги направим.

Наистина е много важно човек да програмира връзката си. За някои може да изглежда странно, но всъщност съм била свидетел много пъти, че когато си дадем ясна сметка какво точно искаме, то идва при нас.

А когато не си даваме ясна сметка какво искаме, идват някакви смесени резултати. Или просто старото ни привлича, продължава по същия начин и ние се плясваме по челото – пак ли това ми се случва!

Така че времето между две връзки трябва да се използва например да обърнем поглед към близките ни хора – тези, които ни правят щастливи. Е, може би не всичко в отношенията ни с тях е идеално. Примерно – майка ми може и да прекалява с желанието си за чистота у дома, обаче аз се чувствам обичан от нея, защото тя ми има пълно доверие, слуша ме много внимателно, когато аз й разказвам за нещо и т.н. Приятелят ми пък приятно ме изненадва с предложения за дейности – примерно концерти, изложби, филми и т.н. И мен това ме кара да се чувствам добре с него. Какво е това качество, което притежава приятелят ми, мога ли да го назова – динамичност, оригиналност, инициативност, артистичност, желание за забавление? Тоест да си дадем сметка какво е това у близките ни хора, което ни кара да се чувстваме приети и щастливи, и да го формулираме. Можем да разберем какво точно ни въздейства така, че да ни кара да се чувстваме обичани. А след това да си го пожелаем – да включим въпросните качества в списъка си на идеалния партньор. И понеже за различните хора това е различна комбинация от качества, трябва да знаем, че ние сме уникални и не е необходимо да искаме това, което иска съседът. Трябва да търсим нашите желания на сърцето, защото когато те бъдат изпълнени, ще се чувстваме прекрасно.

Хората, които дълго време не са имали партньор, трябва да знаят, че истинската любов е възможна, но те още не са я познали. Истинската любов е много по-различна от това, което те си мислят за нея. И няма нужда да бъдат нещастни, да правят компромиси и да се мъчат да угодят на някого само за да бъдат обичани. Когато истинската любов ги споходи, няма да има нужда да угаждат на никого. Те ще бъдат приемани такива, каквито са, но първо ще трябва да изхвърлят емоционалния си товар, куфарите със старите непотребни емоции, които им пречат.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара