„Ако сам не се обичате, няма кой” – щом сте стигнали до въпроса “как да обичам себе си” това ви е напълно ясно и очевадно искате да промените нещата. Поздравления! Добре дошли в отбора по обичане на дълги разстояния. Пригответе се, започваме.

1. Гледайте се в огледалото всеки ден по 10 минути

Мислите, че е смешно? А сигурни ли сте, че се познавате? Знаете ли как изглежда лицето ви, когато сте тъжни, замислени, съсредоточени, весели, усмихнати, недоспали? Опознайте се. Изучавайте лицето и тялото си. Свикнете със себе си. Няма как да се обичате, ако не можете да се приемете – с всичките си дефекти и ефекти.

flowers-72235_960_720

2. Периодично мислете за това, което сте направили до момента. Оценявайте успехите си – дори малките, радвайте им се

Затрупани от ежедневни задачи нямате време да хапнете камо ли да размишлявате над въпроса “как да обичам себе си” и да се тупате по рамото колко добра работа сте свършили. Струва ви се, че нищо не сте постигнали, каквото и да направите завършва не така, както ви се иска и въобще другите имат бизнес империи, меден месец на Карибите, три деца, две коли, написали са по един бестселър ей така между другото, а вие още си кютате на квартира с котката и се учите как се държат китайските пръчици. Избавете се от тези си грешни представи.

Отделете време съвсем обективно и добросъвестно да си помислите кога какво сте направили, какво сте постигнали до момента, вървите ли с малки крачки към своята цел, към постигане на собствените си желания? Със сигурност сте направили неща, с които се гордеете. Зарадвайте им се. Със сигурност има и такива, с които е можело да се справите по-добре. Отбележете си и това, но не страдайте. Поучете се от грешката си и си напомнете, че ще следващия път ще свършите всичко по-добре.

Ако постепенно си правите разбор на малките си победи и загуби, ще се убедите сами, че нещата не са толкова черни, колкото ви изглеждат. Освен това е най-добре да се сравнявате предимно със себе си и с човека, който искате да бъдете, а не със съседката и един куп знаменитости от списанията и филмите.

3. Говорете ласкаво за себе си

Не казвайте полуизвинително на приятелките си, че сте дебела. Не се оправдавайте пред треньора във фитнеса, че сте малко непохватен. Всички негативни определения, които ръсите правят лошо впечатление на хората, не им помагат да ви харесат. По-скоро ги карат да се чувстват неудобно или ги провокират да се държат лошо с вас. Просто вие ще им го разрешите и това се усеща.

4. Правете си по един малък подарък всеки ден

Може да е всякакъв – една бира с приятели, следобедна дрямка, шоколадов сладолед, книга. Наградете се за това, че сте толкова прекрасни, свършили сте добра работа, а и ви предстои да свършите още. Научете се да глезите себе си.

5. Прощавайте си

Всички правим грешки, но непростимите вероятно могат да се поберат на пръстите на едната ни ръка. Не зацикляйте върху това какво сте направили, какво не сте направили, какво е можело да стане, а какво е станало всъщност. Анализирайте ситуацията, която ви носи негативни емоции и си обяснете защо се чувствате зле. Ако смятате, че сте сгрешили, признайте си пред себе си, успокойте се и си извлечете поука за следващия път. След това се захването с нещо по-забавно от това да се самообвинявате.

6. Научете се да се наслаждавате на собствената си компания

Няма по-сигурно щастие от това, което се ражда вътре в нас и не зависи от външни условия. Свикнете да живеете със себе си така, както свиквате да живеете с любим човек. Помните ли как става? Наблюдавате навиците и желанията на партньора и се съобразявате с тях. Ако нещо не ви хареса, казвате си и заедно се опитвате да промените нещата. Е, припомнете си, че ще живеете най-дълго със себе си и действайте. Всъщност, ако овладеете това, въпросът “как да обичам себе си” ще изчезне и на негово място ще се възцарят спокойствие и радост.

Източник: http://polqnata.com/

Facebook Twitter Google+

0 Коментара