Много пъти 5-годишното ви дете ви се струва страшно умно. Вероятно защото не можете да си спомните колко умни сте изглеждали вие на тази възраст. И сега се възхищявате на измислените от него думички и на въпросите, които непрекъснато ви поставят в ъгъла. Вашият възторг е хубаво нещо, но не стига. Трябва да опитате да развиете това, което на детето е дадено от Господ или е наследило от вас. Вероятно първото, което ви идва наум, е да почнете да му пълните  главата с готови знания. Грешка! Детето губи интерес, а вие точно това не искате. Тогава какво? Стратегия от 10 точки ще ви даде някои от верните отговори. Правилата могат да ви се сторят прости, но не ги подценявайте.

Untitled

1. Не му давайте всички играчки

Това често се случва в първите месеци след раждането. Скоро те му омръзват и започВа да иска още и още. Затова поне две трети от тях приберете в кашони. А след няколко седмици скрийте тези, с които си играе, и извадете от позабравените. Те отново ще събудят тръпка на любопитство и нови идеи за всякакви комбинации.

2. Осигурявайте му нови усещания

Дори всичко в детската стая да ви се струва много добре подредено, правете чести промени. През месец-два например може да закачате различни пердета или да застилате друга покривка на леглото. Създавайте у детето усещането, че едно нещо винаги може да бъде направено и по друг начин.

3. Водете го на нови места

Със сигурност то няма да си спомня къде е било през първата и втората си година. Може би даже през третата. Но всичко, което ще види през тях, е страшно важно, за да развие общителност и любознателност – две от най-важните качества за творческата нагласа. Ако детето иска да се вози на автобус, не го лишавайте от тези разходки. Качвайте се от вашата спирка до последната и после обратно. Нещата, които ще види през прозореца, ще ги запомни и ще се учудите колко дълго няма да ги забрави. Засилвайте усещането му, че светът е изключително интересно място и много разнообразно.

4. Водете го понякога на работата си

То ще опита цял ден да не гъкне, както е обещало. Но ще види нови хора и ще му е много по-интересно, отколкото с любимата баба. Не забравяйте, че вашите родители гледат детето така, както силите им позволяват.

5. Приложете телевизионна диета

Знайте, екранът е вашият най-голям враг, когато се опитвате да развивате творческите способности на детето. Затова то, но и вие, трябва да минете на телевизионна диета. Това препоръчва американският психолог д-р Лорънс Шапиро в книгата си „Как да възпитаме деца с висок емоционален коефициент“. Обсъждайте с детето телевизионната програма за предстоящата седмица. Изберете сами или заедно най-подходящите предавания и до централните новини пускайте само тях. Инак телевизията се превръща в занимание, което поглъща изияло времето му и запълва главата му с информация, от която то не се интересува кой знае колко.

Гледането просто ей така става начин на живот. Но то е много пасивно занимание и затова вредно, ако е продължително. По-важно е детето да опознава света не като телевизионен зрител, а като участник. Да придобива собствен опит в него. А освободеното от телевизията време запълнете с игри, съветва Шапиро.

6. Упражнявайте въображението му

Разказвайте му приказки и му поставяйте задача да ги довърши. Нека им измисля край – един тъжен, един весел и друг – спокоен. И високо оценявайте хумора. Четете му басни, смешки и гатанки. И награждавайте най-остроумния отговор.

d-r oh 610 минути на ден играйте с детето на нещо, което ще му хареса – да си представя различни неща, но със затворени очи. Така ще тренира дясното си мозъчно полукълбо, а то е най-важно за въображението. Ако детето се занимава с някакъв вид изкуство, това е добре, но инак дясното полукълбо постепенно позакърнява в сравнение с лявото. И затова, ако няма интерес към рисуването и музиката, използвайте тъкмо този лесен начин – упражнението с представите. Кажете му да „види“ със затворени очи, да речем, някаква къща. Най-добре – непозната. И все така, със затворени очи, след като я раззледа, да ви я опише. И още: кой живее в нея, какво има наоколо, какво се вижда от прозорчето?

7. Искайте да рисува с лявата ръка

Тя също е свързана с дясното полукълбо. Няма значение какво ще се появи на листа. Все ще е нещо забавно. Важното е да се ангажират центровете в дясното полукълбо.

8. Внимателно в с критиката

Ако има проблеми с другите деца, помогнете му да придобие самочувствие, усещане за сигурност и оптимизъм. Защото това са трите качества, които един ден ще му позволят вече като пораснал човек да постигне успех. Затова, ако не можете да се въздържите да го критикувате за лошо свършена или недовършена работа, първо му кажете всичко хубаво, което забелязвате в нея, а след това и лошото. Но не за неговите способности въобще ( “Ти какво ли можеш!“, „Винаги си с две леви ръце!“ ), а само за пропуските. Научете го само да усеща къде греши, като често го питате по конкретен случай: „Ти какво смяташе, че ще стане? Какво имаше предвид? Имаше ли и други начини, които можеше да предложиш?“

9. Поверявайте му по-често самостоятелна работа

А съобразителността му може да развиете и със задачи от рода на: „Колко още други предмети и инструменти могат да ти послужат за същата работа, ако нямаш този, който сега държиш в ръката си?“ Подскажете му мъничко, само колкото мисълта му да потръгне. И не бързайте да му казвате „глупчо“, колкото и мило да го изричате.

10. “А аз мисля…”

Разбира се, показвайте, но не настоявайте винаги да прави нещата само по вашия начин. Колкото и да е проверен от времето. Защото тъкмо така някога е била прекъсната нишката на вашия ентусиазъм, на любознателността и на желанието ви да продължите да изследвате света сами.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара