„Походът на книгите“ е национална кампания за насърчаване на четенето, която се провежда за пети път. Стартът на кампанията е на 2-ри април  в 11:00 часа в Детския научен център „Музейко“ и ще продължи до 23 април.

child-1244531_960_720

Тъй като сред основните стремежи на кампанията е достигането до най-малките читатели, то програма в деня на откриването е посветена изцяло на тях. Специални гости ще бъдат авторите Стефан Иванов, Петя Кокудева и Захари Карабашлиев. В продължение на няколко часа те ще четат откъси от любимите си детски книги на малките гости и техните родители. За паузите пък домакините от „Музейко“ са предвидили забавни работилници, в които децата ще се научат как се прави книга, казаха организаторите от „Асоциация Българска книга“.

Началната дата на „Походът на книгата“ не е случайна, а съвпада с рождения ден на

приказния Ханс Кристиан Андерсен

(2 април 1805 г. – 4 август 1875 г. ). През 1967 г. този ден е обявен за Международен ден на детската книга по инициатива на Международния съвет на книгите за младите хора (IBBY). Краят на кампанията пък идва на 23-ти април – денят, обявен през 1995 г. от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право.

През 2016 г. над 35 български писатели и журналисти се включват в основната  инициатива на кампанията – „Известни българи четат на деца“. Те ще гостуват в повече от 30 детски градини и училища в София за среща с читатели на възраст от 3 до 15 години. Заедно с тях ще препрочетат откъси от своите любими детски книги и ще откриват и преоткриват чудните литературни светове.

untitledЗа четирите си издания до момента, инициативата е обхваналa повече от 120 учебни заведения и е срещнала над 5000 деца със съвременни български автори и други известни личности. Като част от „Походът на книгите“ се осъществяват и още две национални кампании: „Маратон на четенето” – инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация, в която с литературни събития се включват библиотеки и читалища в цялата страна, и ежегодният конкурс „Бисерче вълшебно” на сайта „Детски книги”  за детско-юношеска литература, в който не друг, а читатели на възраст от 6 до 15 години избират победителите сред своите връстници .

Първите издания на кампания

са мотивирани от притеснителните резултати на българските ученици, станали видими след оповестяването на резултатите от представителни изследвания като PISA през 2012 г. в областта на средното образование. Същевременно обаче, по-скорошни изследвания, като ръководеното от проф. Александър Кьосев проучване върху „Читателските практики в България 2014”, отчитат и положителни тенденции като ръст от 6 на сто спрямо 2009 г. на броя българи, четящи книги поне няколко пъти седмично или близо 1/3 от населението (36 %). Такива наблюдения, в съчетание на все по-големия интерес от страна на училищата, кандидатстващи за участие в кампанията, дават основание „Походът на книгите“ да продължава смело напред.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара