Колкото и да ни се иска да ни оценяват според личностните и професионалните ни качества, външният вид е основен фактор при формиране на първото впечатление, което произвеждаме у околните. А то е решаващо, защото можем да го „произведем” само веднъж и е изключително трудно, почти невъзможно да го променим по-късно, казват преподавателите по бизнес етикет в Академия Президент.

shoes

Облеклото е съществен елемент от цялостната ни визия. То е отражение на отношението ни към самите нас. Нещо повече: в деловата сфера начинът, по който сме облечени, показва и отношението ни към останалите участници в общуването. Чистите, спретнати дрехи по мярка, от естествени материи, подбрани според мястото, повода и компанията не просто изглеждат добре: те са знак за уважение към собствената и към личността на другия и към общоприетите норми на добро поведение.

Изборът на подходящо облекло се подчинява на много и различни правила, но най-общо те се делят на две групи – според контекста (работно ежедневие, свободно време, официално събитие и т.н.) и според пола.

suitГосподата са значително улеснени от задължителния за деловата сфера костюм. Тъмните панталон и сако, допълнени от светла риза и вратовръзка в подходяща тоналност, са класическа комбинация, която не оставя много място за грешки. Когато моделът е съобразен с фигурата, дрехите са чисти и изгладени, а обувките – лъснати до блясък, е почти невъзможно да се стигне до гаф. Неприятна е ситуацията, когато на важни преговори някой се яви по хавайска риза и бермуди. Белият ленен костюм е приемлив на градинско парти, но не и на церемония по награждаване при президента. Тъмният костюм, гарниран с подходяща вратовръзка (но не просто сако и панталон, които си подхождат), е приемливо облекло и за официални събития. Обувките са един тон по-тъмни от дрехите и задължително чисти.

За представителките на „слабия“ пол, обаче, нещата съвсем не са толкова прости. Освен с естетическите критерии и условията на конкретната сфера  и повод, дамите следва да имат предвид още едно съображение:

дали биха искали да ги приемат като професионалисти или като еротичен обект,

защото двете категории в деловата сфера са несъвместими. Дори най-малкият еротичен елемент в поведението или визията ни, особено когато в общуването участват мъже, подвежда мисълта на мъжете в друга посока и компрометира професионалните качества на жената.

Business-women-photos27-275x413Ограниченията пред облеклото на дамите са физически очертани в буквалния смисъл на думата – деколтето на бива да слиза под линията на мишниците, полата е не по-къса от четири пръста над коляното, голите рамене и тънките презрамки не са приемливи в делова среда. Принципът, който определя тези граници, е разголване на възможно най-малка част от тялото. И през лятото женските крака са обути в чорапогащи, които привличат колкото се може по-малко внимание – без фигури, без ръбове, без блясък, черен цвят само в случай, че полата е черна.  Прозрачните материи са табу, освен на ръкавите и то само по официални поводи, не и в работното ежедневие.

За разлика от господата, дамите разполагат с голям избор по отношение на  облеклото – по вид (например костюми – с пола, с рокля, с панталон), по цвят, дори привнасянето само на един аксесоар като шала може изцяло да промени тоалета.

Именно с аксесоарите следва да сме особено внимателни, защото лошият им подбор може да развали впечатлението от иначе изрядната външност.

Най-често прекаляваме с броя и размера на бижутата –

твърде много и прекалено големи или на неподходящото място. Общият им брой не бива да надвишава 3 – чифт обици, гривна и един пръстен; колие, чифт обици и гривна и т.н. Размерът им следва да бъде деликатен, фино подчертаващ общия изглед, а не фрапантно привличащ внимание върху съответните части на тялото. Последното с особена сила важи за колиетата.

Обувките на дамите са… обувки. Не боти, не ботуши, не сандали, не чехли. „Офисните“ обувки, както и при господата, са един тон по-тъмни от дрехите, чисти, затворени на пръстите и на петите, със стабилен ток 3 до 5 см.  Тънките 12-сантиметрови токчета са подходящи при други обстоятелства.

Освен ако в поканата не е изрично посочено, че роклята може да бъде къса т.е. до коляното или най-много четири пръста над него, дамското облекло за официални събития е дълга рокля. Костюмът с панталон, който е класически избор за работния ден, е категорично неподходящ за ежегодния Виенски бал.

Още един важен детайл – ароматът. Спазването на добра лична хигиена ни гарантира, че околните няма да бърчат нос от неприятна изненада в наше присъствие. Но да не забравяме, че силната миризма на любимия ни парфюм също носи дискомфорт за обонянието на останалите членове на компанията.

Само след като сме оставили добро първо впечатление с безупречна външност и сме създали добро разположение към нас, вече разполагаме с почва, върху която да блеснем с личностни и професионални качества и богатство на ума.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара