„Това е книга с голямо сърце”, казва Халед Хосейни за романа на Карън Джой Фаулър и това наистина е най-отличителната характеристика на тази невероятна книга.

189496_bТя съдържа силна носталгия по изгубената невинност на детството и на човечеството въобще. Стъписване пред жестокостта и надежда, че моралът на човека ще еволюира, макар и със закъснение, спрямо биологията му. Но най-вече в романа на Фаулър има любов. Той всъщност прелива от любов, която понякога боли, често радва, но винаги е успокоение за греховете ни. Всъщност само тя може да ги изкупи.

Ето и разказът:

Като дете Роузмари Кук говори непрекъснато. Думите се изливат в такъв безкраен поток, че баща й често предлага: Започни от средата! Днес Роузмари е в колеж. И почти не говори. Особено за семейството си. Особено за Лоуел и Фърн, брата и сестрата, които някога е имала. Но и до днес Роуз започва в средата. В средата семейството й се е стопило до трима. В средата не е нужно да разкрива голямата тайна на сестра си Фърн, която преобръща живота й и прави Кук толкова по-различно от всички нещастни семейства. Няма да откриете тайната и в тези редове. Тя е в края на началото и в началото на края. Имайте търпение. Когато е готова, Роуз ще ви я разкрие сама. Просто се подгответе за едно хапливо и бурно, разсмиващо и разтърсващо, дълбоко лично и почти научно задълбочено пътешествие, пълно с въпроси, които дълго ще драскат ума ви. И в крайна сметка ще запълнят сърцето ви с добрина.

Колкото до необикновената тайна на Фърн, вие решавате дали да я споделите с приятели. Изкушението е голямо. Не се тревожете, едно от малкото изследвания, които Роуз не цитира в книгата, е, че подобни разкрития на практика обогатяват четенето.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара