Прочутото зелено сирене, което се произвежда само в района на българското село Черни Вит, бе сред храните, предизвикали най-голям интерес по време на специално организирана дегустация в Европейския парламент в Брюксел, съобщава сайтът Agronovinite.

Sirene-Cherni-Vit-642x336

Дегустацията бе организирана в резултат от сътрудничеството между  Slow Food и отдела за кетъринг в Европейския парламент в Брюксел. Като част от инициативата „Slow Food в твоята чиния“, 18 сирена от сурово мляко от цяла Европа бяха представени на дегустация в ресторанта на самообслужване в Европейския парламент, където всеки ден се предлагат по 2500 порции храна.

Клиентелата на ресторанта включва членовете на Европейския парламент, техните сътрудници и служители на институцията. В дегустацията се включиха около 700 души, които в продължение на два часа задаваха въпроси за различните сирена. Вкусовите рецептори бяха подразнени най-много от по-малко известните сирена, като българското зелено сирене от Черни Вит.

По време на дегустацията бе обяснено, че зеленото сирене от Черни Вит е с уникален вкус и история и е застрашено от изчезване, тъй като последният традиционен производител, вече близо 80-годишен, е решил, че не е в състояние да продължи да го прави още дълго време. Разбирайки важността на запазването на производството на зелено сирене и традицията на приготвянето му, младата кметица на Черни Вит Цветослава Христова е започнала да произвежда зелено сирене и търси и други хора, които да се присъединят към нея.

По време на дегустацията бяха представени и занаятчийски сирена от сурово непастьоризирано мляко като гауда, като идеята бе да се направи разликата между ръчно изработената гауда и нейната индустриална версия.

Сътрудничеството на Slow Food с отдела по кетъринг на Европейския парламент ще продължи до юни 2015 г. като всяка седмица ще бъде сервирано по едно Slow Food ястие. Планирани са и още две дегустации на продукти с традиционни вкусове.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара