Kарибската държава Сейнт Винсент и Гренадини се нарича благословена – защото тук не е имало гръмотевични бури и урагани, които като че ли по божия повеля са се укротявали и кротко заобикаляли тази страна. Ето защо се срещат добре запазени стари църкви и сгради, както и многовековни високи дървета.

Saint_Vincent

Откъдето и да пристигнете в тук, по въздух или по море, веднага ще ви посрещне дружелюбен стопанин, отлична кухня и спиращи дъха ви пейзажи.

Многоостровната страна Сейнт Винсент и Гренадини е страна на контрастите, тук се редуват планински релеф и красиви водоскоци на буйни водопади, тучни гъсти тропически гори с действащ вулкан на „основната суша” Сейнт Винсент, а Карибско море ще ви изненада с неповторимите си и незабравими прелести. Все още относително недокосната от масовия туризъм, тази страна остава едно чудесно място, където можете да избягате от ежедневието си и всичко около вас, и да се потопите в истинската Карибска култура.

235_w

Веригата острови на Гренадините, 32 е точният им брой, предлага на почиващите едни от най-прекрасните преживявания на Карибските острови. Наричана „перлите на Карибите”, островната верига на тази страна може да ви се стори като водеща тема за роман или филм. И не случайно една част от лентата на Уолт Дисни „Пиратите на Карибите” е намерила най-подходящият си декор именно тук и е заснета точно на тези острови. И днес само за един ден можете да се почувствате като пирати и да преживеете неповторимо приключение с някоя от местните туристически фирми, които

веднага ще ви качат на „стара” пиратска шхуна

и ще ви разведат из известните средища на пиратите от миналото. Тези шхуни с избелели пиратски флагове само изглеждат стари – те са плавателни съдове с мощни двигатели, напълно модерни, но майсторски скрити в олющени дървени корита, със стари мачти носещи износени платна.

DSC00423

Независимо от общата история, климат, традиции и култура, всеки остров носи своята идентичност и специфика, които го правят неповторим, привлекателен и завинаги запомнящ се.

Ето някои уникални места за посещение в Сейн Винсент:

  • Черният Тунел, истинско достижение на инженерните умения на англичаните, построен с труда на робите още през колониално време през 1815 г., за транспорт на захарната тръстика;
  • Ботаническите градини, най-старите такива в Западното полукълбо, основани през   1765 г. като търговска площ за растения, донесени от други части на света за    изхранване на населението;
  • Солените езера в Брайтон и Оувиа – места с черен пясък, отделени от Атлантическия океан с огромни вулканични скални маси, които заграждат малки солени, но прохладни водни басейни за отдих;
  • Водопадите на Сейнт Винсент – Тъмните каскадни водопади (Dark View Falls) в западната част на острова с красивия естествен мост от бамбук над река Ричмонд; Тройният водопад (Trinity Falls) – най-красивият в Сейнт Винсент, разположен в дълбок вулканичен каньон и буйна тропическа гора; или водопадът Балейн – той е между най-прекрасните и естествени чудеса на Сейнт Винсент: един единствен водопад пада от около 200 м височина в бълбукащите води на езеро с прясна вода, разположено в естествена дупка в скалите.
  • Двата форта: Шарлот – построен от англичаните през 1806 г. за защита срещу французи и кариби, и форт Дувернете – разположен върху самостоятелна масивна скала и построен от французите срещу атаките на англичаните около 1800 г. на височина от около 500 м за защита на залива Калиагуа, където по онова време са акустирали повечето кораби. И на двата форта има напълно запазен военен арсенал, който датира от преди два века;
  • Вулканът Ла Суфриере в западната част на Сейнт Винсент на височина от 1000 м.     Този вулкан има същата история като едноименният му на връх Света Елена в     Последното му изригване е през 1979 г. Тук е и сухата река Рабака, образувана от потока сажди при изригването му през 1902 г.

BaleineFalls

Но най-привлекателни остават Гренадините, защото все повече туристи търсят дестинации, които са встрани от натоварените пътища и пътеки и имат дивни плажове, предлагащи уединение, места за гмуркане и приятели от местното население. За една седмица посетителите могат да обиколят тези перли на Карибите, които са признати за

най-подходящото място за пътуване с яхти,

като ще видят сред тях и едно наистина неповторимо островче: напълно пустинно, само кристален бял пясък на площ от около 20 кв.м и само един чадър от изсъхнали листа. Те ще преминат и през частните острови, пълни с чар и красота, тюркоазени води, бял фин пясък и неповторими омайни приключения, това са гарантирани компоненти на една перфектна почивка с яхта или платноходка, която ще ви преведе през този магичен вулканичен свят. 5-звездни спални с ястия с неповторимия карибски вкус могат да ви бъдат сервирани навсякъде – по пустинните острови до супер луксозните.

DSC00304

Young Island е най-близкият до Сейнт Винсент частен курорт с великолепна плажна ивица, луксозни бунгала с модерно обзавеждане, разпръснати като акустирали бели малки яхти сред буйна зеленина, с тераси с поглед към морето, обгърнати от морския бриз и собствени басейни. Останалите удобства са като в мечтите ви: нежно поклащащи се хамаци (приспособени и за двама) са пред всяко бунгало и по крайбрежната ивица, бар с разхладителни напитки на 100 м във водата, 5-звезден ресторант и друг богато зареден бар; общ плувен басейн огласяван от бъбрив папагал,  както и всякакви възможности за спорт. Легендата разказва, че островът е подарен на един английски офицер от местен карибски вожд  като отплата за подарения от англичанина … кон.

047

Този остров е терен за много семейни тържества, сватби, коледни и новогодишни празници за известни фамилии, които откупват островчето за престоя на семействата си, роднините и приятелите. Между тях са Бил Гейтс, известни магнати и дипломатически особи. Понякога могат и по-обикновени люде да попаднат сред тях, стига да е останало свободно някое бунгало и да са в състояние да си го заплатят.

Но истинските баровци са на о. Мустик

Площта на този остров е само 11 кв. км, но има 7 равнини, всяка със своя плажна ивица и гористи хълмове. Първият собственик на острова лорд Колин мечтаел да създаде комуна за милиардери. Островът е общност на частни имения: бляскави вили, меки добре оформени градини сред атмосфера от небрежна елегантност. Всяка къща се е изработвала ръчно, всяка гръцка колона се е ваяла внимателно от местните майстори. През 1968 г. се създава „Компания Мустик” и започва изграждането на нови красиви частни домове сред обширни имения при абсолютно запазване на околната среда. Тук е забранена употребата на фосфатни торове, обширни площи от острова се запазват в тяхната естествена среда, защитавайки ги от съвременното развитие. Мустик е образец на природно защитен остров. Неслучйно е нужно специално организиране и разрешение за посещението му, защото той е късче от рая и трябва да се запази като такъв. Но още с пристигането на летището или с яхта те посрещат от „Компания Мустик”, за да проверят дали билетът е с връщане още същия ден и кой е придружителят от острова. Едно частно имение може да се разгледа, само ако собственикът е оставил такова разрешение в негово отсъствие, някъде няма даде даже името на собственика – така е разпоредил, рядко се разрешават и снимки. Но при обиколката се срещат много големи костенурки, които можеш да докоснеш без разрешение. Те са символът на острова.

turtle

Заливът Британика е търговското сърце на острова и входна врата към това тайнствено и красиво кътче. Но не може да си купиш просто билет и да влезеш – трябва да си не само много богат с тлъст портофейл, но друг също много богат да те е поканил. Мустик е остров на босоногия лукс.

Там живеят Елтън Джон, Миг Джагър, Дейвид Бауи,

манекенката Иман, членове на кралски семейства…Между най-известните първи клиенти била британската принцеса Маргарет, която още през 1960 г. получава като сватбен подарък 10 акра земя над красив залив. Островът разполага с 67 луксозни вили, които се дават и под наем. Всяка от тях блести в уникален стил и вътрешен дизайн, отразяващи личните вкусове на собствениците вече от 17 държави (в началото са били главно британци). Всяко имение има собствен персонал, всички видове превозни средства: от частния самолет до модерната  яхта, всички спортни съоръжения и културни развлечения: киносалон, ставащ и за театър, мюзикъли и концерти, места за всякакви игри и хобита, минерални води и  терапии… И всичко това заобиколено от прекрасна девствена природа, която предлага усамотение, интимност, панорамен изглед и пълна отмаряща забрава.

DSC00418

Basil бар на брега на морето е приет като един от 10-те топ барове в света и без съмнение е най-горещото място в Мустик. Тук вечер се събират много именити личности. Не се допускат никакви фоторепортери, журналисти или просто туристи в силния сезон.

Снабдяването на острова е уникално: голямо разнообразие в супермаркета, отделен пазар за риба в рибарското селище, а всекидневно на острова се получават вестници от 50 страни на 30 езика в пощата.

Кануан, макар с едва 8,5 кв.км площ, е новата суперлуксозна туристическа дестинация в Карибите, добре съхранен като природа и бит, почти неоткрит, като бисер в сърцето на Гренадините. Известната компания The Raffles Resorts се е намесила, изграждайки луксозно куротно селище със световноизвстните за фирмата предлагани услуги, интуитивност, дискретност и удовлетворяваща всякакви лични нужди до най-малките подробности. Към ексклузивните екстри се включва и

Международният голф клуб на Доналд Тръмп

Изумрудено зелено и перфектно разчетено от световноизвестния дизайнер Джим Фацио, с 18 дупки, домакинства на различни шампионати. При фаталната 13-та дупка играчите са хипнотизирани от Карибско море, от едната страна, и от „надзъртащия”Атлантик – от другата. Неповторимите спа услуги на брега на океана включват дори семейни манипулации, посещения в стаите плюс закрити помещения за масаж насред морето. В този курорт е и великолепното казино във вила Монте Карло на най-високия връх на острова.

Мястото за акустиране на яхтите – The Moorings, е на световно ниво, а името издава водещата чартърна компания за последните 37 години. Там акустират тузарите, пристигащи с невероятно разнообразие от яхти от повече от 30 екзотични дестинации.

DSC00307

Но след тези два ексклузивни острова не трябва да се подминава и малкият частен туристически курорт Palm Island, с бели пясъчни плажни ивици, осеяни с нежно повяващи се палми, които са дали името на острова. Има и пътеки за разходка, за да се видят невероятните зелени игуани и великолепния птичи свят. При обиколката на Гренадините обикновено тук се спира за обяд. Този елегантен и много луксозен курорт има само 37 стаи, които се дават под наем, но заявките се правят трудно особено през върховия сезон, около Коледа и Нова Година. Тук отсядат главно тези, които търсят  усамотение и пълен уют, който започва от входната врата. Специално внимание е обърнато на дизайна на курорта, за да е в пълна хармония с недокоснатата природна среда. Всичко е от бамбук, сухи тропически листа, теракота, като някои от луксозните бунгала са разположени по дължина на пясъчната ивица, а други са под сенките на палмите само на няколко крачки от Карибско море.

На минути път (плаване с лодка или яхта) са разположени

напълно безлюдните Тоbago Cays,

които са дали названието на тази страна „перлите на Карибите”. Тоbago Cays са четири по-големи островчета и многобройни малки късове суша, които образуват известния впечатляващ и неповторим на друго място по света риф под форма на подкова, заобикалящ четирите островчета, на които има само отделни палми и тропическа растителност. Някои от тези острови могат да се достигнат само с малки лодки, за да не се наруши екологичния мир тук или да се обиколят с плуване в тези луминисцентни води, като не трябва да се пропуска разглеждането на дъното с шнорхел, а на определени места гмуркачите ще преживеят истинско удоволствие сред неповторимия калейдоскоп от цветните красиви риби, костенурки и друг морски свят.

Saint-Vincent-and-the_Grenadines

Майроу е мъничко зелено петно, обточено от великолепни девствени плажове. Уникален сред останалите Гренадини с френско-католическото си наследство и малобройното си население. Мейроу живее в едно необичайно общество: на острова няма летище, няма пътища, няма банка, има едно единствено селище, което няма име, но е запазило впечатляващата си католическа църква през дългогодишната й история; водата за пиене тук се събира от дъжда, електричеството е включено едва през 2003 г., но има прекрасни плажни ивици със снежно-бял пясък. Пощенска лодка посещава ежедневно острова и доставя всички провизии за населението, което е около 200 души – рибарски семейства.

Не е необходимо да си в супер луксозни частни острови, за да прекараш незабравимо. Какво огромно удоволствие е да си на Петит Сейнт Винсент – един от джуджетата острови. Ако си по в края на  островчето и краката ти са във водата и решиш да се изтегнеш удобно на пясъка, то главата ти ще цопне в другия му край. Там времето е спряло. Вилите са само 22, и – разбира се – частни. Тук няма телефони, телевизори, климатици, казина или кабарета. Няма даже и ключове за стаите. Когато желаете да сте в пълно усамотение, трябва само да  вдигнете червения флаг на бамбуковия прът пред всяка вила. С жълтия байрак пък викате прислугата, която безшумно ще ви обслужи.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара