Всяка добра история може да бъде разказана по хиляда начина, но кой да предположи, че един от младите герои на българската винена сцена започва своята история още отпреди Втората световна война?

Те са Seewines – познавате ги покрай впечатляващия с интериора си магазин, покрай месечния винен абонамент, но може би вече сте срещали и собственото им производство в по-добрите заведения. Историята е от старите. Тя е такава, че тръпки от ентусиазъм пълзят по гръбнака на винените ентусиасти, а да не говорим за приятно изтръпващия в нетърпеливо очакване език (нали знаете – колкото по-старо е едно лозе, толкова по-малко, но по-концентрирано на вкус грозде дава то).

Предците на днешните собственици се захващат с лозарство преди 80 години, когато още преди Втората световна война произвеждали и

изнасяли Сунгурларски мискет към Западна Европа.

След войната, земите са национализирани, но остава възможност за малко семейно производство. Превъртаме лентата напред до 2014 г., когато традицията се възражда с покупката на първите 100 декара лозя близо до Каварна, само на няколко километра от бреговете на Черно море и солените пръски вода. През 2015 г. продължава тенденцията, този път в противоположния край на България, близо до границата с Гърция, с покупката на 350 дка лозя до с. Хърсово, Мелнишко. Първата реколта е още тогава, а днес знаем, че 5 години по-късно виното им от Широка мелнишка лоза се държи прекрасно в бутилка и показва потенциал за отлежаване. Така Seewines добавят и винопроизводството към своята дейност.

Днес сортовете са над 10,

сред които дори и малко познатият у нас сорт за десертно вино Пти мансен. Може да сте виждали сериите Colorito (посветено на международни сортове като Сира, Совиньон блан или Шардоне), Ayano (местни като Широка мелнишка лоза) и Disegno (това е високият клас) на събития като DiVino или Balkans International Wine Competition, където няколко от вината взеха медали. Отличията и медалите вече се трупат, като забележителните 91 точки от Sommelier.bg взе Colorito Syrah 2018.

Колкото и традицията да е многолетна обаче, екипът е млад. Изпълнителният директор и главен сомелиер е 30-годишният Благой Кузмански, чийто опит в САЩ и конкретно в легендарния хотел Montage, както и две години в частния лондонски клуб 67 Pall Mall, изпреварват с няколко обиколки опита на повечето експерти у нас.

Главният технолог Мариана Гълъбова е под 30 г., но вече е сред много уважаваните професионалисти в сферата си заради елегантния подход към гроздето и категоричността, с която следва визията си. В екипа си имат една хубава приказка, която се превръща в нещо като неофициално лого: каквото и да правим,

нека да работим с природата, а не срещу нея.

За Мариана това значи съобразяване с реколтата, с особеностите на българския тероар, но най-вече следване на над 80-годишна традиция.

Работата с природата е централна философия в биодинамичния подход на Seewines и пътят на всяка бутилка вино, преди да дойде тя на трапезата ви, започва с осъзнаването колко семпло и същевременно колко могъщо е израстването на гроздето. Протягайки своите листа към слънцето всяка утрин, то изразява с цялата си същност желанието си за живот. Храни се със светлина, пие вода от почвата само и само да изпълни своята цел – създаването на здрав, вкусен плод. Веднъж осъзнали тази простичка истина, не можем да гледаме на виното като просто на поредния продукт на рафта. То е живот в бутилка.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара