България е чудна страна, изобилстваща от природни красоти и исторически богатства. На малката ѝ площ са събрани хиляди прекрасни кътчета, които привличат посетители от целия свят. Четири сезона, море, планини… какво повече може да искаме? Говорейки за забележителни места, трябва да изтъкнем Пловдив и Несебър. Два града, които въпреки отдалечеността си на картата, имат много общо помежду си. Какво е то – ще ви разкажем в днешната статия.

Отлични възможности за разходка и почивка

Сигурно и вие, като чуете тези два града, се сещате първо за почивка и разходка. Пловдив и Несебър са популярни туристически дестинации както сред българи, така и сред чужденци. За гостоприемната атмосфера на Пловдив можем да говорим дълго. За романтичния облик на Несебър също.

И в двата града се предлагат опции за настаняване за всеки вкус и бюджет – от луксозни хотели до уютни малки стаи. Най-добрият вариант според нас си остава хотел в Пловдив. Препоръката ни е да отседнете в сърцето на града, за да сте близо до всички забележителности и интересни събития в града.

Несебър пък е чудесен избор за лятната ви почивка. Близостта му до Слънчев бряг и чистите му плажове го правят идеално място за семейна ваканция. Какво по-хубаво от това да се събуждате и първото, което да виждате, да бъде морето?  Тогава за вас препоръчваме настаняване в хотел в Несебър на първа линия.

Богато минало и културно-историческо наследство

Ето нещо любопитно. Историята на Пловдив започва преди повече от 8 хилядолетия. Градът под тепетата е най-старият жив град в Европа. Слави се с невероятен дух, уникална атмосфера, култура, история, традиции. Там можем да открием следи от древни цивилизации като траки, римляни, византийци и османци.

Вековна е историята и на Несебър. Несебър възниква като тракийско селище преди повече от 3000 години. Елини, римляни, византийци, османци са оставили своя отпечатък върху града. Архитектурата, културата, археологическите находки – те ясно свидетелстват и ни подсказват за това.

Има немалко забележителности и в двата града, които може да посетите. Но ако сте ограничени във времето, то задължително трябва да видите поне Стария град. И в Пловдив, и в Несебър тази част от града е предпочитана за разходка заради романтичната атмосфера. Спокойствие, красиви възрожденски къщи, музеи – как ви звучи всичко това?

 

Признание от ЮНЕСКО

Старинен Пловдив е разположен върху три от пловдивските тепета, а Стария град в Несебър е отделен от новия от емблематичната за Несебър вятърна мелница. През 2004 г. със специална спогодба Старият град в Пловдив става част от Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Старият Несебър също е обект на защита на световната организация.

Съчетайте разходката с посещение на музеи и старинни къщи. Ако имате книжката “Опознай България”, не пропускайте да добавите поне още един печат в колекцията си. Под номер 41 ще намерите Историческия и Етнографския музей в Пловдив, Античния театър и къща Хиндлиян. 41а е отредено за Римския стадион, а 41б – Малката раннохристиянска базилика.

Музей Старинен Несебър също заслужава вашето внимание. Поради тази причина и той е намерил място в Списъка със 100 национални туристически обекта. Дайте книжката си на уредника на музея да сложи печат на номер 6.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара