Камерите за видеонаблюдение са важна част от сигурността на домове, фирми и обществени пространства. С толкова много налични опции може да бъде непосилно да изберете правилната за вашите нужди. Ще ви даде 5 съвета, които да следвате при избор на система за видеонаблюдение.

камера за видеонаблюдение

Как да изберете правилната система за видеонаблюдение за вашите нужди

Камерите за видеонаблюдение са важна част от сигурността на домове, фирми и обществени пространства. С толкова много налични опции може да бъде непосилно да изберете правилната за вашите нужди. Ще ви даде 5 съвета, които да следвате при избор на система за видеонаблюдение.

 1. Определете вашите нужди за сигурност: Първата стъпка при избора на правилната система за видеонаблюдение е да определите вашите нужди за сигурност. Какво се опитваш да защитиш? Кои зони от вашия имот трябва да бъдат наблюдавани? Трябва ли да можете да видите кадри на живо или записаните кадри ще бъдат достатъчни? Това са всички важни въпроси, които трябва да имате предвид, когато определяте вашите нужди за сигурност.
 2. Изберете правилния тип камера: Налични са много видове камери за наблюдение, всяка със свои специфични функции и приложения.
 3. Помислете за разделителната способност на камерата: Резолюцията на вашата камера е важен фактор при определяне на качеството на вашите кадри. Камерите с по-висока резолюция ще предоставят по-ясни и по-подробни кадри. Тези камери обаче могат да бъдат и по-скъпи.
 4. Помислете за допълнителни функции: Някои системи предлагат дистанционно наблюдение, което ви позволява да имате достъп до видеонаблюдението си по всяко време и на всяко място. Други могат да включват засичане на движение, което може да задейства аларма.
 5. Консултирайте се с професионалист: Ако все още не сте сигурни какъв тип система за наблюдение е подходяща за вас, помислете за консултация със специалист по сигурността. Те могат да ви помогнат да определите специфичните си нужди за сигурност и да препоръчат система, която отговаря на вашия бюджет и изисквания.

Какви са различните видове камери, използвани в система за видеонаблюдение?

Има два основни вида камери за видеонаблюдение и те са IP и HDCVI.

IP камери

IP камерите са цифрови камери, които заснемат и предават кадри по мрежа или интернет. Те имат вграден уеб сървър, който ви позволява да преглеждате и управлявате камерата дистанционно с помощта на компютър или смартфон. IP камерите предлагат висококачествено видео и аудио, както и разширени функции като откриване на движение и лицево разпознаване. Те също така позволяват лесна интеграция с други устройства и системи, като системи за контрол на достъпа и софтуер за управление на видео.

HDCVI камери

HDCVI камерите са аналогови камери, които използват коаксиален кабел за предаване на видео с висока резолюция на по-големи разстояния. HDCVI камерите предлагат видео с висока разделителна способност и могат да предават аудио, което ги прави подходящи за външно наблюдение. Те също имат вградени инфрачервени (IR) осветители, което им позволява да заснемат ясни кадри при слаба светлина. HDCVI камерите могат лесно да се интегрират с друго аналогово оборудване за наблюдение, което ги прави рентабилна опция за надграждане на съществуваща аналогова система.

Основните разлики между IP и HDCVI камерите са в начина, по който предават запис и типовете системи, за които са най-подходящи.

Тайните при избора на най-добрия цифров видеорекордер (DVR) за система за видеонаблюдение

Изборът на най-добрия цифров видеорекордер (DVR) за вашата система за видеонаблюдение е от решаващо значение, за да се гарантира, че тя работи ефективно.

 • Определете вашите нужди от съхранение: Един от най-важните фактори, които трябва да имате предвид при избора на DVR, е колко капацитет за съхранение ще ви е необходим. Това ще зависи от броя на камерите във вашата система, резолюцията на тези камери и колко дълго трябва да съхранявате вашите записи.
 • Помислете за броя на каналите: Броят на каналите на DVR се отнася до броя на камерите, които могат да бъдат свързани към него. Уверете се, че избраният от вас DVR има достатъчно канали, за да побере всички камери във вашата система, плюс всички допълнителни камери, които може да ви потрябват в бъдеще.
 • Потърсете функции за отдалечен достъп: Потърсете DVR с възможности за отдалечен достъп и се уверете, че е съвместим с вашия смартфон или други мобилни устройства.
 • Проверете за откриване на движение и предупреждения: Потърсете DVR, който предлага засичане на движение и аларма, тъй като това може да ви помогне бързо да идентифицирате потенциални заплахи за сигурността.
 • Помислете за потребителския интерфейс: Потърсете DVR с удобен потребителски интерфейс, който е лесен за навигиране и използване.
 • Проверете за съвместимост с вашите камери: Не всички камери и DVR са съвместими помежду си, така че е важно да проверите, преди да направите покупка.
 • Потърсете допълнителни функции: Някои DVR предлагат разширени функции като разпознаване на лица, разпознаване на регистрационни номера и броене на хора. Помислете дали някоя от тези функции би била полезна за вас.
 • Помислете за бюджета си: Предлагат се много различни видове DVR на различни цени. Определете вашите нужди и изберете DVR, който отговаря на тези нужди в рамките на вашия бюджет.

Като вземете предвид тези фактори, можете да сте сигурни, че ще изберете DVR, който отговаря на вашите специфични нужди за наблюдение и ще работи ефективно и ефикасно.

Позиционирайте камерите си стратегически за оптимално наблюдение и запис

Преди да позиционирате вашите камери, определете целите на вашето наблюдение. Помислете какво искате да наблюдавате и кои области трябва да бъдат обхванати. Това ще ви помогне да определите броя и разположението на вашите камери.

Уверете се, че сте поставили камерите така, че да покриват всички входни точки, включително врати и прозорци. Това ще ви помогне да наблюдавате кой влиза и излиза от вашия имот, а също така може да възпре потенциални нарушители.

Условията на осветление могат значително да повлияят на качеството на вашите кадри за наблюдение. Разположете камерите си така, че да не ги насочвате директно към ярки светлини или отразяващи повърхности, тъй като това може да причини отблясъци и да размаже изображението. Разположете ги така, че да са обърнати към зони с добро осветление за най-добро наблюдение.

Избягвайте да поставяте камерите си зад растения, мебели или други предмети, които могат да блокират изгледа. Уверете се, че са разположени по начин, който ви дава ясен и безпрепятствен изглед към зоната, която искате да наблюдавате.

Помислете за височината, на която поставяте камерите си. В идеалния случай те трябва да бъдат монтирани достатъчно високо, за да се избегне опит за повреда, но не толкова високо, че да не могат да уловят детайли като лица или регистрационни номера.

Като следвате тези съвети, можете да позиционирате камерите си стратегически за оптимално видеонаблюдение и запис на вашите кадри. Това ще ви помогне да постигнете целите си за наблюдение и ще гарантирате, че имате висококачествени записи, които да прегледате в случай на инцидент.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара