След като сте кандидатствали на обява за работа, и сте поканени на  интервю, означава че сте една крачка по-близо до следващата си промяна в кариерата.

Как се държите по време на интервюто може да бъде много важно за назначаването ви на желаната позиция.

Уверете се, че не се поддавате на някой основни грешки, които правят повечето търсещи работа. Представяме ви няколко грешки, които често се допускат на интервюто.

Не правите достатъчно изследвания

Получаването на информация за фирмата, за която кандидатствате, ще отнеме известно време, но трябва да сте готови да инвестирате необходимото време, ако искате да преминете успешно интервюто.

Много е важно да можете да говорите уверено и интелигентно за това, което прави компанията, която може да ви наеме. Трябва да разполагате със специфична информация, като нейната история, мисия и продукти, услуги. Така несъмнено ще направите добро впечатление на управителите.

Не сте конкретни в отговорите си

Повече от вероятно е те да ви попитат за причините, поради които искате позицията или работата. Когато вашият интервюиращ ви задава подобни въпроси, трябва да отговаряте кратко и да не говорите в общи линии за това защо бихте искали да получите работа в този сектор или област.

Трябва да сте ентусиазирани и да говорите конкретно за аспектите на фирмата, които ви харесват, като нейните продукти или репутация, или основните отговорности на позицията.

Непознаване на вашето CV в детайли

Не е нужно да запомняте всяка дума от автобиографията си, но трябва да се чувствате комфортно да говорите подробно за това, което сте направили, какво сте постигнали и какъв е вашият опит.

Затова прегледайте автобиографията си преди интервюто и тренирайте как бихте отговорили на евентуални въпроси, свързани с информацията, която сте предоставили в автобиографията си.

Критикувате предишни компании или работни места

Не е уместно да правите унизителни коментари за компанията, за шефа или за тези, с които сте работили в миналото.

 Твърде близки по време на интервюто

Не попадайте в капана да бъдете твърде близки с вашия интервюиращ, независимо колко спокойни може да се чувствате. Интервюто е една от най-официалните работни ситуации, в които е вероятно да попаднете

Важно е да бъдете приятелски настроени, представителни и да демонстрирате своите междуличностни умения, но трябва да останете професионалисти през цялото време, дори когато чувствате, че установявате добри отношения с интервюиращия.

Когато кандидатствате за работа в България  трябва да бъдете подготвени, че има компании, които може да проведат интервюто и на чужд език, например английски. Една от причините е да се направи проверка дали свободно можете да го говорите, особено ако втори чужд език е наложителен за тази позиция.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара