Това е втората книга на Фондация „Кожа – платформа за психично здраве“. Първата  – „Въпросът за смъртта“ излезе на пазара в разгара на Ковид епидемията, когато всички – и деца, и възрастни, се борихме интензивно с лични загуби и усещахме тежка сянка над живота си. Вярвам, че тогава тя помогна на мнозина.

„Въпросът за развода за деца и възрастни“ адресира един винаги актуален проблем – как семействата да разбият тежкото бреме на развода на парчета, с които по-лесно да продължат напред, макар и в нова реалност.

Книгата представя ситуацията през очите на детето – нарисувано живо и въздействащо от Ирина Арменкова, което вижда как майка му и баща му се разделят. Причините, последствията, въпросите,  поуките и перспективите напред са представени по логичен, но деликатен начин. Няма обвинения, има ясни мисли, които ни водят по пътя на раздялата, която скрива големите проблеми в дребни разпри.  Вероятно повечето деца тук ще разберат, че има брачен психолог, който помага на семействата в трудни моменти. Това не е информация, която дори и възрастните осмислят навреме. Авторите показват ситуацията през разказ от първо лице на детето, така че то да припознае случващото се.

„Разводът е обратното на сватбата. Независимо от това дали мама и татко са били женени,  или не, те обичат децата си еднакво и остават техни родители“ – звучи добре, но това поражда и несигурност и срам, които авторите разбиват на въпроси с ясни отговори, които да успокоят децата, че те не са виновни, че отвъд случилото се, има какво добро да се случи.

Това не е книга, която бихте искали да имате у дома си. Или да пожелаете да подарите. Но разводите се случват, следователно е хубаво при нужда да знаем как да говорим за тях с децата си, с приятелите си, които ги преживяват. „Въпросът за разводът“ получава честни и деликатни отговори,  които ще направят раздялата по-преодолима. И дори да не сме засегнати от развод, е хубаво да знаем, че децата преживяват всяка остра дума у дома, и е добре да видим нещата и от тяхна гледна точка. А тя е в тази книга – тиха, смиряваща и успокояваща, че и родителите понякога не могат да контролират чувствата си и са като деца.

Можете да поръчате книгата от фондация „Кожа“ https://koja-bg.org/

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара