Авторката на „Силна е нощта” и „По действителен случай” Делфин дьо Виган се завръща на българския литературен пазар със затрогващия роман „Но и аз”, удостоен с наградата „Ротари“.

„Но и аз” е завладяваща история, разказана с лека усмивка и дълбока тъга от името на едно още непораснало, но рано съзряло момиче, на нейния език и с нейния начин на изразяване.

Лу Бертиняк е тринайсетгодишна, има коефициент на интелигентност 160, прескочила е два класа, учи се блестящо, колекционира думи и непрекъснато си задава въпроси, като например в каква посока се върти езикът, когато се целуваш. И все не може да си завърже маратонките.

Люка е седемнайсетгодишен красавец,

изоставащ с два класа, бунтар, любимец на момичетата и приятел на Лу, която нарича „Златно зрънце“.

Нолуен, за по-кратко Но, е бездомна девойка, за която Лу пише изложение по избрана тема. Двете се сприятеляват, Лу иска да „опитоми“ Но, така както Малкият принц е опитомил лисицата. Готова е на всичко, за да помогне на Но, и се впуска в едно необичайно приключение, което не е осеяно само с рози.

Делфин дьо Виган е сред най-изявените съвременни писателки на Франция, автор на седем романа, удостоени с престижни литературни награди. Биографичният роман „Силна е нощта” е номиниран за „Гонкур“ и в продължение на година е в списъка на бестселърите във Франция. „По действителен случай” е същинска мистификация – интимен, силно въздействащ разказ, наситен със загадки и съспенс. Екранизацията на Роман Полански с участието на Еманюел Сене и Ева Грийн беше показана на кино-литературния фестивал „Синелибри”. „Но и аз“ е филмиран през 2010 г. под режисурата на Забу Бретман и с участието на Джули-Мари Парментие и Нина Родригес.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара