Стара рецепта, написана на ръка и намерена случайно вдъхновява създаването на продукт, който е отличен с награда на престижен международен форум. Този, звучащ като филмов сценарий сюжет, всъщност е реална история.

BEE MY BLOOM е висококачествен български продукт, съчетание на първокласен акациев мед и пресен несушен розов цвят.

В простата наглед технология правят впечатление няколко неотменими правила: за лимитираната серия се използва само акациев мед от пчелите, създаден през юни, когато цветовете са набъбнали от сок, а в Долината на розите е започнал розобера. Без да се изсушава, розовият цвят се потапя при пълнолуние, за да се освободят ароматите му и да се слеят с тези на меда. След три лунни цикъла дъха на казанлъшката роза се съчетава с този на меда и създава продукт с уникални качества BEE MY BLOOM. 

Именно това съчетание бе оценено със сребърно отличие на престижния форум на мед и медни продукти London Honey Awards. http://www.londonhoneyawards.com/awards-results-2020/bee-my-bloom-honey-blooms/

Целта на събитието е да оцени качеството и отличи продукти на производителите в бранша.

Дегустацията на семплите е по метод „на сляпо“. Всеки оценяващ прави вкусов анализ на продукта и записва резултатите в оценъчен лист. В този процес на тестване най- много точки се дават за вкусови характеристики, а останалите критерии включват външен

вид, ухание, консистенция.

Заедно с резултатите от вкусовия анализ, който се прави на място, всеки продукт представя поредица сертификати: за химичен анализ, за полени, съдържание на захари, съотношение между глюкоза и фруктоза, и др.

Международното жури е председателствано от Джан Луиджи Маркадзан и включва представители от Великобритания, Гърция, Турция, Сърбия, Словения, Испания и Италия.

Един от хората зад проекта BEE MY BLOOM е Теди Гергова. Поканих я да ни разкаже за случайните вдъхновения, които раждат нови идеи и постоянството, което е нужно за да превърнеш всяка нова идея в успешно действащ процес.

“Всичко започна преди около 3 години когато на тавана на една къща в село Каравелово, в сърцето на Стара планина, намерихме овехтял куфар с вещи, а между тях открихме рецепта за приготвяне на мед с българска роза дамасцена. Написана на остарял български език и изгубена във времето, тя събуди любопитството ни да опитаме тази комбинация.  Това е нещо, което нашите баби са приготвяли в домашни условия и ние започнахме да експериментираме. Оказа се, че освен вкусови,

рецептата има и лечебни свойства.

Имаше много неуспешни експерименти в началото, докато се научим как да го правим. В крайна сметка, решихме да спазим дословно рецептата, включително условието, че меда се поставя на пълнолуние, защото това е период, в който розата може да пусне ароматите си най- добре. Също така е важно, че розовите цветове се слагат в меда в рамките на 24 часа след като бъдат откъснати. След 3 лунни цикъла, в началото на октомври, медът е поел ароматите и може да се разлее в бурканчета. Целият процес се случва естествено, като през това време сместа се бърка ежедневно, ръчно. Няма метал, няма машини.

Прави впечатление, че създаването на продукта е плод на естествени процеси, съобразени с природните цикли. Защо това е важно?

Това е едно от нещата, които стоят зад дефиницията био продукт. Избираме меда на база химичен анализ и цвят само от сертифицирани био производители. Правим и допълнителни тестове, за да сме сигурни, че няма пестициди и антибиотици и продуктите са наистина чисти.

Всички фази на обработка се извършват ръчно. Големите фабрики, с които първоначално говорихме, не се съгласиха да участват, но успяхме да намерим една малка биофабрика, където нещата се случват точно по рецептата и където самите ние можем да се включим в процеса, включително в избора на розови листа при самото бране на цветовете.

Докато напредвахме в усвояването на техниката на приготвяне, научавахме нови и нови неща. Например, че при неправилно третиране, медът, който принципно е продукт с изключително полезни свойства, може да се окаже вреден. Покачване на температурата над 50C води до повишаване на т.нар. ХМФ /хидроксиметилфурфурал е компонент, образуван при термичната обработка на фруктозата, една от основните захари в меда/.

Поради тази причина всякакво загряване на меда, дори и безобидно като слагането му в горещ чай например, не е препоръчително.

След като открихме точните параметри на приготвяне, дойде ред на опаковката, която да представя продукта. Избрахме опаковка, която освен, че е функционална, превръща този продукт в подходящ подарък. И метафорично казано,  дори цветята, които обичайно придружават един подарък, в този случай са в самия продукт. Капачката е дървена, изработва се на ръка и може да се използва за поставяне на чаена свещичка.  Бурканчетата са удобни за съхранение и могат да влизат един в друг и, естествено, могат да се използват повторно.

BEE MY BLOOM е единственият български продукт, участвал във форума London Honey Awards 2020, а наградата е сериозно признание за качествата на продукта. Какво планирате оттук нататък?

Тази година за нас беше много важна по отношение на развитие на бизнеса, но, разбира се, и при нас има забавяне в изпълнението на предвидения бизнес план. Успяхме, обаче да се позиционираме на летище София, което несъмнено е постижение. Радвам се, че този продукт може да представя България и нейните природни богатства. Малката опаковка е 106 мл., което я прави възможна за пренасяне в ръчен багаж. А продуктът има и сувенирна стойност. Всяка една част може да се използва отново.

Планирали сме активност и в отглеждане на пчели. За момента не се занимаваме с това, купуваме меда от производител, но в бъдеще е вероятно да се включим и в тази част от процеса.

Имате и още един интересен продукт, съчетание на мед с бъзов цвят. Каква е неговата история?

Идеята се появи спонтанно, на една от срещите с фабриката. Близо до прозореца имаше бъзов храст, а свежото му ухание изпълваше стаята и на нас ни хрумна, че щом комбинацията между мед и розов цвят е успешна, може да се получи добър продукт и с бъзов цвят, от който традиционно се приготвя сок по нашите ширини. Тестванията доведоха до създаването на втори продукт с отличен вкус. Рецептата, която открих лично е меда с бъзов цвят да се добави към фреш от портокал. Получава се страхотен летен коктейл!

Имаме и други идеи, тестваме комбинация с лавандула, но тази година сме малко ограничени, защото от Агенцията по храните имат изисквания за срок на годност и макар че на практика медът е продукт без срок на годност, предпочитаме да не се амбицираме с производство на големи количества. Искаме да запазим бутиковия стил.

Под каква форма ще получите наградата си от London Honey Awards?

Имаше планирани събития на живо, както за откриването на форума, така и за награждаването, но тази година всичко се случва дистанционно. Наградата е под формата на стикери, удостоверяващи сребърното отличие, които имаме право да поставяме на продуктите си в продължение на една година.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара