Романът „Умишлено пренебрежение“ на шведската писателка Лена Андерсон разказва историята на 31-годишната поетеса и есеистка Естер Нилсон. Един ден тя е поканена да говори пред публика за великолепния и единствен художник Хюго Раск. Естер се влюбва в него и се впуска в това, което със сигурност е най-голямата любовна история в живота й.

Следват дълги разговори и вечери, в които Естер желае да повярва, че бавното темпо означава, че е красиво. Избягвайки конфронтацията, Хюго става все по-хладен. Естер се опитва да тълкува вътрешните мотиви и неразбираемите му действия, продължава да се убеждава, че все още има надежда. Единственото, което тя иска, е Хюго да върне чувствата си, да я обича отново.

„Умишлено пренебрежение“ е история за това как с охота се предаваме в копнежа си да бъдем обичани. Емоционално откровените описания на автора за тълкуванията, омагьосани с любовта, и начина на самозалъгване на ума в определена ситуация, са майсторски. Лена Андерсон улавя битката между достойнството и подчинението, промяната от независимост към зависимост и баланса на надеждата и отчаянието, уязвимостта на влюбения човек и мощното положение на човека, който е по-малко влюбен.

„Актове на изневяра“ е продължение на романа „Умишлено пренебрежение“. Естер Нилсон се завръща, но тя не е научила нищо.

Пет години след опита й с Хюго Раск, Естер се среща с актьора Олоф Стен. При първата им среща тя разпознава реакциите на тялото си: тя се влюбва. Олоф не крие, че е женен за Еба Силверхолд, започва да се вижда с Естер, но според него това не е връзка. В крайна сметка той е женен и твърди, че няма планове да напуска Еба. Но защо е с Естер?

Естер купува кола, за да може да отвежда Олоф на спектакли в цялата страна и да се срещат като любовници. Олоф остава противоречив, но надеждата, че ще напусне жена си, винаги е налице.

С остро око и страхотно чувство за хумор Лена Андерсон този път изследва мястото на любовниците в нашата култура и дълбоко вкоренените представи, които контролират любовния триъгълник.

Лена Андерсон (родена през 1970 г. в Стокхолм) е шведски писател и журналист, един от най-острите анализатори в страната. Има бакалавърска степен по английски, немски език и политически науки. Удостоена е с престижната Августовска награда за романа „Умишлено пренебрежение“, Наградата на критиците „Лагеркранцен“ за това, че е „рационален глас в ирационално време“, Наградата на хуманистите „Ингемар Хедений“, Наградата „Републиканец на годината“, Стипендията на автора Свен О. Бергквист.

Книгите могат да бъдат закупени от сайта на издателство „Авиана“ (Бургас) www.avianabg.com.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара