Д-р Снежана Атанасова е дерматолог, председател на Българската асоциация на естетичните дерматолози BAAD. Можете да я откриете в клиника „Aтадерма“ в Пловдив.

Д-р Атанасова, вие предупредихте за лошата практика с евтини естетични процедури. Какви са опасностите за пациентите при поставянето на филъри или ботокс с неясен произход и от некомпетентни лица? Кои процедури могат да се извършват само от лекар и кои могат и от козметик?

За съжаление, се оформи един “сив сектор” в нашата професия, където много некомпетентни лица предлагат естетично-дерматологични услуги, работейки с некачествена и контрабандна продукция на ниски цени и без съответно медицинско образование. И така не осъзнават отговорността, която носят. Усложненията се увеличават със страшна скорост, защото вече масово се предлага инжектиране на ботулинов токсин и филър къде ли не и от кого ли не. Винаги си задавам въпрос какъв филър се инжектира, ако той е на цена 200-300 лв. за 1 мл?! Такива процедури крият много рискове – от банална инфекция до некроза или трайна асиметрия. Процедурите трябва да се извършват само от дерматолог или пластичен хирург. Ние, дерматолозите, автоматично снемаме дерматологичния статус на всеки пациент. Ако той идва с цел да си подобри визията, иска филър, ботокс, мезоконци, а кожата му е суха или мазна, дерматолозите решават проблема комплексно, защото сухата кожа, която лесно и бързо образува бръчки, може да е проява на атопичен дерматит. Как в такъв случай един стоматолог или например УНГ – специалист ще направи правилна преценка и стратегия?

Много често дерматолозите работят в тандем с козметиците, аз също. Козметикът често е първият, който вижда проблема и го насочва към дерматолога, тук много важна е правилната преценка. Но козметикът няма право да извършва инвазивни или деструктивни процедури: да инжектира филър, ботокс, мезоконци, да работи с лазери, да извършва среднодълбоки пилинги, химични или апаратни, да премахва новообразувания.

Вие сте председател на Асоциацията на естетичните дерматолози, какви са задачите на вашето обединение, гарантира ли то, че членовете му предлагат професионални услуги?

Задачата на нашата асоциация е да предпази пациентите от некачествена продукция в естетично-дерматологичния бранш и от некомпетентните и неквалифицирани специалисти и съответно от усложнения. Да повишим здравната култура на нашите пациенти именно при търсенето на естетичните услуги. На нашия сайт и профили в инстаграм и фейсбук ще намерите вашия специалист с дългогодишен практически опит, на който може да се доверите напълно.

Кои са най-новите научни постижения в антиейджинг медицината?

Антиейджинг медицината се развива със страшни темпове и става все по-сложно да решиш какво точно да използваш в практиката си. Мисля, че в последно време едно от успешните достижения в тази област са пептидите и плацентарните биорепаранти, тяхното поколение непрекъснато се обновява и имат огромно влияние (в правилни пропорции) върху регенеративните свойства на кожата и косата.

Коя част от човека остарява най-бързо и видимо?

Всичко е индивидуално, но най-често това са очите и контурът на лицето.

Според вас кои са най-успешните процедури за борба със стареенето?

Най-добрата терапия е превенцията, затова борбата със стареенето трябва да започва навреме, още когато забележите първите признаци – загуба на тонуса на кожата и съответно леко отпускане на контура, поява на мимическите бръчки и т.н. И винаги комбинацията от инжекционни и апаратни процедури дава най-добрите резултати.

Какви са вашите съвети за красива, сияйна и млада кожа?

Намерете вашия дерматолог и му се доверете.

А как да поддържаме младостта на тялото си?

Едно съвсем ново и много добро предложение е единственият в България апарат „Ултрашейп“, който с помощта на фокусирана конусовидна, ултразвукова енергия абсолютно безболезнено обработва зоните на най-големите мастните обеми – корем, бедра, седалище и т.н. Дълбочината на въздействието стига до 15 см. И резултатът се вижда още след първата процедура.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара