Продукти: прясна зелка, краве или растително масло, ориз, моркови, целина (кервиз), сини патладжани (ако няма – картофи), яйца, чер пипер счукан, магданоз, лук.

Приготвяне:

Baked Cabbage Leaves (step by step)Едра, хубава зелка се попарва в подсолена вода цяла, до омекване, отделят се листата един по един.

Приготвяне на плънката: Корените – 1 глава кервиз, няколко моркова и картофите (или 1 син домат) се нарязват на дребни квадратчета и се изпържват в растително масло. Изваждат се от маслото с надупчена готварска лъжица и слабо се посоляват. Върху тях се надробяват няколко сварени не много твърди листа, прибавя се счукан чер пипер и магданоз.

Отделно в краве масло или растително се полуизпържва лука, прибавя се ориз, малко сол, залива се с вода и се оставя на тих огън да се развие ориза, но да остане пръхкав. Щом оризът е готов, смесва се с горната плънка, прибавят се 1-2 сурови яйца и се разбърква всичко добре.

С тази смес се правят сармите, големи, по една в порция, и се нареждат в тавата, намазана с краве масло. Така наредени и намазани отгоре с краве масло, за да не изгаря листа, се пекат във фурната до зачервяване, след което се заливат със смес от прясно мляко и 1-2 яйца и пак 10-15 минути се запичат във фурната. Сервират се по желание с кисело мляко.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара