Как и защо един евреин – музикант и певец с руски корени, роден в Израел, израснал във Виена, с баща оперен тенор и дядо – народен артист на Таджикистан, попада в България през 2013 г. и остава да живее тук, превръщайки се в една от звездите на поп-фолк сцената ни? Без даже да композира и пее точно поп-фолк. Как точно го издава и излъчва „Пайнер“, без даже да подписва договор с димитровградския музикален гигант?

Ако случайно не сте чували за Ави Бенеди, бързо поправете този пропуск в YouTube, независимо каква музика харесвате.

Малко след като идва на срещата ни и заговаря на български с лекота и много малък акцент, телефонът му звъни и Ави преминава на език, в който разпознавам иврит. Говори оживено, смее се, очевидно човекът отсреща е приятел. Оказва се, че е Етиен Леви – известният певец и музикален педагог, с когото Ави е близък приятел и не само – общата им песен „Някой ден“ влезе в учебната програма по музика за десети клас – в учебника на едно от одобрените от просветното министерство издателства. Автор на музиката и аранжимента е Ави Бенеди, а текстът е на Борислав Мирчев.  Песента е мелодична и патриотична:

Някой ден. Ден щастлив,

ще целуна земя и небе.

Бащин дом. Роден край –

ме прегръщат с любими ръце.

Кой и къде да е по света,

има си своя България –

с дъх на къпини и истини,

с майчини сълзи пречистени.

40-годишният музикант и певец казва, че е готов да целува българската земя всеки път когато си идва.

Гледам го леко скептично, но той обяснява на доста добър български: „Не мога да си представя да живея другаде. Обичам България. Българите са много топли хора, а в Австрия са много студени. Тук дори с обикновения полицай на улицата можеш да говориш човешки и той да те разбере. Намерих си родина, дори в Израел не ми харесва колкото тук! Искам да живея тук! За работа мога да отида и в Лос Анджелис, но за малко, Америка е много шумна. И Израел е много шумен. В Австрия пък е много тихо. А в България има всичко, златната среда. Много харесвам българската музика, култура, природа, морето, планината, храната, красивите жени. Без златотърсачките“.

За златотърсачките и мъката на използвания заради парите му мъж пее на чист български и в последната си песен, чийто клип бе представен на 7 август.

За партньорка в последното си видео към песента „Колко още“ Ави Бенеди избра плеймейтката и финалистка в конкурса на Слави Трифонов „Мис Левски Г“ – Дениз Хайрула. Двамата играят

любовната история на богатия мъж и красавицата,

която се възползва от привилегията да разполага с пари, но не предлага вярност в замяна. Песента и сценарият на клипа са създадени по истинска история. Може би тази на Ави? Музиката е на Бенеди, текстът е написан отново от него, в съавторство с Мариета Ангелова и Дарин Мандур.

„Когато дойдох в България преди 7 години, ми обясниха, че мъжете с финансови възможности обикновено не са верни на партньорките си и си „купуват“ красавици за забавление. Аз обаче забелязах и другото – има мъже, които наистина обичат и боготворят жените до тях и не пестят средствата си, за да ги карат да се чувстват като принцеси, а те от своя страна се възползват от чувствата им и ги правят на глупаци. Видях много такива истории около мен, но една от тях толкова ме разтърси, че ме провокира да създам тази песен“, споделя откровено Ави.

Ави говори и пее на 10 езика –

иврит, английски, немски, руски, френски, български, персийски, бухарски, словашки, румънски.

А сега да върнем лентата назад. Ави Бенеди е роден на 2 април 1980 г. в Израел, където се установява семейството му, напуснало Съветския съюз след създаването на еврейската държава след Втората световна война. През 1984 година се местят в Австрия – баща му, тенорът Едуард Бабадост, не иска тримата му синове да посветят по три години от живота си на израелската армия. Единият брат на Ави – Етан Бабадост, е дизайнер на бижута и дрехи, а другият, Лиор Бабадост, е режисьор, който най-често е автор на клиповете на певеца.

На 2-годишна възраст Ави започва да свири на барабани, на 6 – на акордеон, на 8 – на китара, и три години посещава специализирано музикално училище във Виена, докато учителите не казват на родителите му, че няма на какво повече да го научат. Следват клавирни инструменти…

Ави завършва Колежа по фотография и филмово изкуство във Виена и от 1999 до 2008 г. си

изкарва хляба като отговорен оператор

в австрийската телевизия ATV. Междувременно започва да композира авторска музика и да работи със своя група, която се казва Diamond Band. Заедно стават  популярни и в периода 2003 – 2006 г. и правят концерти в различни точки по света. В Израел пробиват с песента Live Like in a Movie, която четири седмици е №1 в музикалните класации. А от 2006 г. започва самостоятелната кариера на Ави Бенеди в Русия – и като оператор в руска телевизия, и като изпълнител. Ави е много популярен и търсен като изпълнител за всякакви частни партита и събития на еврейската общност по света – от Москва през цяла Европа до Ню Йорк. На подобно събитие в Москва се запознава с Ищар и стават много близки приятели, казва, че му е като по-голяма сестра.

И как се озовава това еврейско момче в „Пайнер“ и България?

През цялото време Ави Бенеди пише авторска песни и музика и се опитва да се наложи като композитор. Веднъж собственик на студио в чужбина, при когото записва една от авторските си песни, му предлага да я направи в дует с българска поп-фолк певица, която познавал. И Ави идва у нас да записват и снимат. Певицата обаче нещо започва да се колебае, а той седмици наред стои и чака в хотел. Така една вечер, буквално ден преди да си тръгне окончателно в края на 2013 година, в лоби бара на бившия „Кемпински“ се заговаря с мъж и от дума на дума му праща демо запис. Мъжът пък е приятел на Коко Динев, тогава женен за Емилия…  Отлита на следващия ден, но буквално часове по-късно му се обаждат, че Емилия иска да запише тази песен с него в дует.

„Кацнахме през декември. И когато пътувахме с таксито от София към Харманли, се удивих какви звезди има на небето, никога не бях виждал небе толкова пълно със звезди. И казах на брат ми, който беше с мен, че ни очаква нещо добро. Така и стана“, спомня си сега Ави Бенеди.

Песента „Кой ще му каже/Boi Tegali Li – дует между Ави и Емилия на иврит и български, става хит не само в България, но и в много държави наоколо.

Гледанията в YouTube надхвърлят 6 000 000.

„Благодаря на г-н Митко Димитров, благодарение на него станах известен по света – видяха ме навсякъде – в Израел, в Русия, в момента мерителят е колко гледания имаш в YouTube, това ти дава силата, без значение откъде са гледанията“, казва Ави.

Ищар също иска песента, за да я изпее с Gypsy Kings, Ави прави нов аранжимент за нея, но успехът и милионните гледания на дуета с Емилия в YouTube отказват Sony Music от записа. Не са сигурни, че могат да постигнат повече. В момента Ищар я пее само на концертни участия. Песента обаче отива при сръбската звезда Андреана Чекич, която идва да запише клипа си в България, в киностудия „Бояна“.  Киностудията е любимо място за работа на брат му Лиор Бабадост, който също вече прекарва много време у нас, даже си е купил и жилище.

Все пак, когато „пристава“ един мъж в чужда държава, почти винаги е замесена жена. Така се случва и с Ави – той се влюбва в красива българка и 5 години живеят заедно. Научава български. За съжаление се разделят и неговото сърце в момента май е свободно. От добро възпитание не питам за причината за раздялата, но усещам, че Ави е бил наранен.

След успеха с Емилия следват още проекти с „Пайнер“ и български изпълнители, участия по света, създаване на песни за певци от различни точки на света – Ищар, Филип Киркоров, Индира Радич, Саша Матич. Колкото и невероятно да звучи, Ави Бенеди е

създал песен и за рапзвездата Cardi B.

В момента работи върху нов проект с известна узбекистанска певица на руски език.

Най-много са участията му сред руската еврейска общност по света. Пял е многократно на събития с политическия и икономически елит на Русия. „Във всяка кола на руски евреин по света има диск с мои песни“, смее се  Ави. Единствено в Израел не може да пее на живо, докато не навърши пределната възраст за армията.

Гложди ме да попитам откъде накъде пък знае персийски език един евреин? Оказва се, че той е един от четирите семейни езика, заедно с иврит, немски и английски. Семейството му са евреи от Бухара, етноезикова подгрупа на еврейската диаспора, които говорят бухарско-еврейския диалект на таджикския език. А таджикският език е персийски или фарси.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара