Париж от началото на XX век – една от най-привлекателните идеи за хората на изкуството тогава и днес. Новата книга на издателство „Кръг“ – „Мадам Пикасо“ от Ан Жирар успешно пренася читателя в тази вдъхновяваща епоха. Романът представя очарователната и неразказана досега история на Ева Гуел – незабравимата жена, откраднала сърцето на Пабло Пикасо.

С искряща проницателност и страст творбата ни запознава с ослепителната героиня, като ни отвежда от салона на Гъртруд Стайн до бляскавия „Мулен Руж“ и вътре в студиото и живота на един от най-загадъчните и емблематични художници на ХХ век.

Ева Гуел пристига в Париж от провинцията, изпълнена с амбиции и бляскави мечти. Макар млада и неопитна, тя успява да намери работа като шивачка в прочутия „Мулен Руж“ и именно там за първи път привлича вниманието на Пикасо – изгряваща звезда в света на изкуството.

През 1911-а Пикасо се чувства неспокоен, макар да се намира на ръба на богатството и славата на абсолютен гений. Дългогодишната му връзка с Фернанда Оливие, самопровъзгласила се за „мадам Пикасо“, въпреки че двамата нямат сключен брак, е

изпълнена с напрежение.

Когато Пабло се запознава с Ева – остроумна и амбициозна, той се вманиачава по нея. Двамата се впускат в страстна афера и бохемски начин на живот. Ева е негова муза – тя разбира и вдъхновява радикалните му творби. Щастието обаче е краткотрайно. Те се сблъскват с ескалираща поредица от предизвикателства: предателства, разпадащи се приятелства, Първата световна война и опустошителна болест.

Ценителите на парижкия начин на живот и историята на изкуствата ще намерят в „Мадам Пикасо“ интересен поглед към малко известната муза и първата голяма любов на художника.

Авторката успява да пресъздаде прекрасно епохата, умело описвайки духа на френската столица преди Първата световна война. Тя изкусно улавя и същността на Пикасо през този кратък, но съществен период от живота му. А за да постигне максимална автентичност на героинята си, тя проучва писма на Ева до Гъртруд Стайн и Алис Токлас.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара