Адриано Челентано. „Чаровният грозник”. Той винаги е бил „три стъпки напред“, винаги е бил „рок“. Певец, актьор, режисьор, композитор, писател, любимец на жените, проповедник и католик еколог.

Адриано Челентано извървява дълъг път, а днес живее уединено в предградие на Милано заедно със своята съпруга Клаудия Мори, от която има три деца – Розита, Джакомо и Розалинда.

Легендарният италиански творец има много лица. Много са и интересните случки от живота му.

Семейството на Челентано е било бедно. На 12 години момчето напуска училище и започва работа в часовникарското ателие на дядо си. Това занимание до такава степен му харесва, че години по-късно известният вече в целия свят актьор и певец създава собствена часовникарска работилница. „Ако бях тръгнал по този път още навремето, щях да постигна колосални успехи. Може би щях да имам най-голямата мрежа от часовникарски ателиета в цяла Европа“, шегува се в свое интервю Челентано. Той признава, че и до ден-днешен ремонтира часовниците в дома си сам, а често изпълнява и „спешни поръчки“ за приятели.

„Имам два занаята – казва Челентано. – Единият е от детските ми години, часовникар съм.

Втората ми професия е артист. Тя се превърна в главна.

Използвам я, за да изразя това, в което вярвам.”

Талантливият италианец е роден на 6 януари 1938 г. в Милано. Навярно и до днес е щял да бъде часовникар, ако не бяха успехите му в любителски спектакъл водевил, в който покорява зрителите, пародирайки певеца Луи Прима.

През 1954 г. Челентано вече сам пише и изпълнява песните си, появяват се първите му два шлагера. Три години по-късно печели конкурса за рокендрол в Двореца на спорта в Милано със собствената си песен „Ще ти кажа чао“. През 1961 г. песента му „24 000 целувки“ е втора в Сан Ремо, а по-късно е обявена за песен на десетилетието в Италия.

През 1962 г. създава „Клан Челентано“ – фирма за производство на грамофонни плочи и филми. Сега „Клан Челентано“ включва издателство, концертна агенция, студия за видео- и аудиозаписи.

През дългогодишната си творческа кариера Челентано изпълнява около 600 песни, записва повече от 41 албума, които са продадени в 150-милионен тираж, участва в десетки филми. Една от първите му роли е в култовия филм на Фелини „Сладък живот“, където изпълнява епизодична роля. Популярност печели с ролите си в италианските комедии от 70-те и 80-те години. През 80-те е водещ на тв предаването „Фантастико“.

Адриано Челентано казва, че понякога е

устройвал импровизирани концерти, спирайки движението

в родния си град Милано. Веднъж дори заради това го прибират в полицията. Защото, за да го гледа, се била събрала цяла тълпа, която блокирала улицата. Звездата през смях си спомня и друг случай, когато решил, че хората няма нужда да плащат за негов концерт: „Защо ми е да ги карам да дават пари, след като имам такова чудесно настроение. Готов съм да започна да танцувам и пея насред града!“

Адриано Челентано е известен с това, че пише песните си сам, най-често – акомпанирайки си на китара. „Случва ми се мелодията да се излее в главата ми, докато готвя – разказва музикантът. – Тогава зарязвам всичко, взимам китарата, сядам в кухнята и започвам да свиря край печката.“ Не е тайна, че точно по този начин Челентано записва цял диск. Впрочем един от любимите му деликатеси, които приготвя сам, са бисквити по специална семейна рецепта.

Случвало се е и да напише песен на език, който сам си е измислил. „Шедьовърът“ е наречен Prisencolinensinainciusol. По думите на Челентано композицията разказва за комуникацията между хората, за това как те не умеят да се разбират помежду си. Въпросната песен се задържа дълго в европейските и американските хит класации. Освен това се изпълнява и като речитатив – може да се каже, че това е един от първите експерименти на уникалния талант от Ботуша в областта на рапа.

Първият концерт на Челентано е по време на рок фестивал през далечната 1957 година. Единственият певец, който се явява без собствен оркестър, е той. Недалеч от миланския Леден дворец, където се случва събитието, римският папа води процесия. На духовните лица им се приисква да послушат музика. Отиват на фестивала, където изпълнението на Адриано ги изпълва с нескрит възторг. Реакцията на кардиналите взривява пресата и на следващия ден „начинаещият“ артист е провъзгласен за знаменитост.

Всъщност Челентано е изключително религиозен човек. За вярата си той казва:

„Когато чуя, че папата говори за Исус, аз се вълнувам.

Чувствам две противоречиви чувства: от една страна – ненаситната радост да чуя нещо от чудесните дела на Исус, а от друга – един вид носталгия и болка почти толкова силна, колкото ако ме бяха разпънали като Божия син“, признава гениалният музикант в дълго интервю за списанието на монасите от Асизи „Св. Франциск Патрон на Италия „.

Икономиката е друга тема, която вълнуват певеца. „Преследвам укриването на данъци, намаляването на разходите за труд и насочвам вниманието на хората към красотата на страната“. Има три неща, върху които правителството, според Адриано Челентано, трябва да се съсредоточи. Едното от тях е справянето с икономическата криза. В интервю за месечното списание на манастира на Свети Франциск от Асизи артистът говори подробно за достойно заплащане. „Това ще бъде свеж дъх за работниците и те най-накрая ще имат възможност да отидат в магазина и да си купят нещо, а работодателите със сигурност ще бъдат по-изкушени да инвестират и след това да наемат служители“.

Откриването на 62-рото издание на музикалния фестивал в Сан Ремо ( преди две години) пък беше критикувано в италиански медии заради изявите на Челентано в ролята на пеещ конферансие. „Фестивалът започна с проповед на Челентано. Певците останаха на заден план и с право се ядосаха“, написа тогава „Джорнале”. И още: „Според Челентано светът е загробен от егоизма на банкерите, от свръхбързите влакове, от Меркел и Саркози, които налагат на Европа да им купуват оръжието и танковете. Адриано изпадна в мистична криза и изнесе проповед на проповедниците, като атакува свещениците, че не са способни да разговарят с бедните и да им внушават крайната цел, за която сме родени – Рая. Упреци бяха отправени към издания като „Авенире“ (официален всекидневник на Конференцията на италианските католически епископи) и „Фамилия кристияна“ (най-тиражирания католически седмичник) с призив те да бъдат закрити заради лицемерие”.

А известният италиански коментатор Марчело Венециани написа: „Отдавна е навършил 70 години, задавя се от пари, живее в околностите на Милано в дворец с парк и басейн, има малко коса и голям клан, женен е за красива жена (бивша актриса), навремето свиреше на китара, но все още епизодично пее, смята се за Господ, гледа да се хареса на околните и държи да диктува законите на телевизията. Не става дума за Берлускони, а за Челентано и неговото възнесение на Сан Ремо. След като спаднаха успехите му, премина от песента към проповедта и се превърна в екологически непоносим теолог на самия себе си. Предпочитам Адриано, който пее, пред Челентано, който говори. Пеещият Адриано разпалва сърцето, говорещият Адриано угасява мозъка“.

Певецът – актьор и любимец на жените, е известен и със своята аерофобия

Това е и причина нито веднъж да не приеме покана и да изнесе концерт в САЩ. Преди две години певецът все пак летя до Москва. Последно е бил там през 1987 г. и оттогава до 2012 г. е отказвал на всички руски, а и всякакви чужди продуценти с извинението – страх от летене. Казват обаче, че в случая помогнал и хонорар от 1 милион евро. Дълги години той не изнасяше концерти и в родната си Италия. До 2012 година, когато изнесе грандиозен концерт на Арена ди Верона пред 12 000 зрители. А желаещите да присъстват бяха над половин милион души от цял свят.

Така, дори да е критикуван понякога в родната преса, талантливият италианец е обожаван не само в родината си, но и в целия свят. А желаещите да присъстват на негов концерт са милиони.

По материали от чуждия печат

Facebook Twitter Google+

0 Коментара