Усещаш ли пърхането й? Нежното потрепване на крилцата й? Чуваш ли думите й? Тя ти говори, но гласът й се чува само в пълна тишина, когато заглъхне дори шумът от собствените ти мисли. Колко често оставаш в такава тишина?

Щитовидната жлеза – малък орган с форма на пеперуда, разположена в гърлото, точно под адамовата ябълка. Произвежда хормони, които повлияват практически всички органи и системи в тялото – от стимулирането на метаболизма и извличането на полезните витамини от храната, до синтеза на хормони и функционирането на нервната система. Наричаят я „термостат“ на човешкото тяло, защото осигурява поддържането на постоянна телесна температура.

В холистичен план щитовидната жлеза е много повече от някакво температурно реле. Разположена на нивото на гърлената чакра (5-а чакра), жлезата е свързана със стремежа към креативност и себеизразяване. В гърлото твоите мисли и чувства се трансформират в думи, добиват материална форма и излизат извън тялото ти. Гърлената чакра е свързана и с гласа на душата ти, с възможността да дадеш израз на емоционалните си нужди. Всяко потискане и заглушаване на този глас може да доведе до блокиране на гърлената чакра и дисфункция на щитовидната жлеза.

На езика на символите пеперудата, на която най-точно може да се оприличи щитовидната жлеза, е символ на духовно израстване, трансцедентност, красота, изящество, елегантност, божествена женственост, свободен избор.

И съвсем не е случайно, че през последните години дисфункцията на щитовидната жлеза именно при жените добива почти епидемологични размери.

Прекършени крилца на пеперуда

Дисбалансът на щитовидната жлеза най-често приема две основни форми. Хипотироидизъм е състояние, при което жлезата забавя функцията си и произвежда по-малко хормони. Симптомите, характерни за това състояние, включват обща умора, летаргия, лесно качване на килограми, студени ръце и крака, хипогликимия (ниска кръвна захар), трудности при забременяване, сухи кожа и коса, запек, силно изразен предменструален синдром, депресия.

Често пъти голяма част от тези симптоми може да са налични без основния хормон, с който се диагностицира щитовидната жлеза – TSH, да е излязъл от норма. Състоянието е известно като събклиничен хипотироидизъм и е изключително разпространено. В България почти всяка трета жена на възраст между 25 и 40 години изпитва подобна симптоматика.

Свръхактивността на жлезата е известна като хипертироидизъм и се характеризира с нервност, хронично безпокойство, повишени пулс и сърцебиене, неспособност за качване на килограми, честа диария и обилно изпотяване.

Събклиничните форми на двете състояния са нещо, което медицинските специалисти често пъти не отчитат, базирайки диагнозата си основно на стойностите на TSH.Но между свободно летящата пеперуда и тази с тотално прекършени крила, има много междинни състояния, които могат да бъдат уловени и доста по-ефективно коригирани.

Изгарящата светлина на фенерите

Причините за дисфункция на щитовидната жлеза могат да се търсят в много посоки, които могат да бъдат обобщени в три основни направления:

– хранителна непоносимост (или алергия) – при такова състояние постепенно се разрушава нормалната чревна функция и през стомашно-чревната бариера започват да навлизат дразнещи субстанции, които объркват хормоналния баланс и действат разрушително на ендокринната система;

– хранителни дефицити –за сметка на навлизането на токсини някои полезни витамини, минерали, ензими не успяват да преминат раздразнената чревна стена и постепенно се формират хранителни дефицити, които допълнително отслабват организма;

– стрес – без съмнение главен и отключващ фактор за проблеми с щитовидната жлеза си остава ежедневният стрес, който може да доведе до пълното й изтощение. В прожекторното поле на пърлещия стрес крилцата на пеперудата изгарят.

На въпроса защо щитовидните дисфункции са по-често срещани при жените не е намерен научен отговор. Възможно обяснение е фактът, че хормоналният баланс при жените е по-сложен и деликатен от този на мъжете (неслучайно рискови периоди са бременността, периодът след раждане и менопаузата), както и че жените са по-засегнати от ксено-естрогените (за които писахме в миналия брой) и които имат по-разрушително въздействие върху жените заради големия брой естрогенни рецептори в нашите тела.

В по-широк контекст може да потърсим обяснение в склонността на жените да потискат себеизразяването си, да не дават гласност на нуждите, желанията и емоциите си, да преглъщат обидите, да поставят себе си на последно място след семейството, работата, домакинството и всичко останало. Всяко потискане, задушаване, може да блокира енергията в гърлената чакра и да навреди на щитовидната жлеза.

Не на последно място големият брой на жените с ендокринни проблеми в България (в сравнение с други по-екологично чисти райони на света) може да се обясни с ефектите от чернобилската катастрофа и последвалото замърсяване.

Ефектът на пеперудата

Всяко малко нещо, което правим в ежедневието си, може да има сериозен ефект върху здравето ни. Чувствителни органи като щитовидната жлеза е много по-лесно да бъдат опазени, отколкото лекувани.

За профилактика на жлезата се погрижете менюто ви да включва богато разнообразие от плодове и зеленчуци (по възможност органични), чиста изворна или филтрирана вода, качествени добавки с омега-3 мастни киселини, чисти протеини и сложни въглехидрати вместо рафинирани храни, сладки изделия и хидрогенирани мазнини. Спирулина, хлорела или келп са водорасли и суперхрани, които съдържат ценни за щитовидната жлеза хранителни вещества и помагат за неутрализиране на токсините, резултат от радиация и облъчване. Можете да ги взимате като хранителни добавки или под формата на прах, добавен към сокове, смутита и кисело мляко.

Осигурете си ежедневно движение под формата на леки упражнения – ходене пеша, плуване, йога. Не позволявайте на стреса да се натрупва. Сами, или с помощта на терапевт, открийте кои стрес-мениджмънт техники ви въздействат най-ефективно и ги прилагайте всеки ден. Понякога 10 минути на ден, отделени за медитация, стоене в тишина и чуване на вътрешния глас, могат чувствително да подобрят емоционалното и физическо здраве.

Полет извън мрежата

Решение има и за онези, които вече имат диагностицирана дисфункция на жлезата. Въпреки че до неотдавна медицинската професия класифицираше хипо- и хипертироидизма като неличими заболявания и предписваше доживотна хормонална терапия, днес вече има стотици примери на хора, постигнали пълна ремисия на състоянието.

В някои случаи цялостното лечение е постижимо само с природни методи (хранене, хранителни добавки и техники за емоционален баланс). В други случаи е необходимо тези методи да се комбинират със стандартното хормонално лечение, като постепенно приемът на хормони се намалява, докато стане напълно излишен.

Пълното лечение изисква търпение. Подобно на превръщането на ларвата в какавида, то отнема време. Най-важното е да не се губи надежда. Пеперудата ни показва как можем да трансформираме мислите, душите и телата си и ни напомня, че чудеса се случват само когато вярваме в тях!

Вкусни рецепти и съвети за здравословно готвене, хранене и живот – в сайта на Маги Пашова www.naturelita.com

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара