Мислех си, че пословичната неориентираност на жената е мит. Не е. Миналата година пътувах с една приятелка за Хасково и когато я помолих да види в картата дали сме на прав път, тя каза: „Да, ама има много завои”. Какви завои, бе братче ?! – си викам аз. Взимам картата и виждам, че тя е гледала синята линийка, която наистина е с много завои. Но това е реката. Марица.

Преди да вземеш GPS, научи се да ползваш карта.

Запомни няколко основни принципа.

Големите пътища свързват големите градове, по тях има бензиностанции и заведения. Ако се захванеш със селски туризъм, което е страхотно, да знаеш, че по по-малките пътища бензиностанциите са рядко, затова преценявай накъде си тръгнала, колко гориво имаш и не разчитай на случайности. Ако се загубиш и нямаш никаква представа накъде да тръгнеш, тръгни надолу. Големите градове са по ниските места.

Дръж една пътна карта в колата и не я подценявай. Запомни, че ако видиш на картата път между две много малки населени места, тип села или махали, въпреки че картата ти показва, че има път – подходи с резерви. Обикновено общинските пътища втори и трети клас, тоест междуселските, са трагични. Ще си разбиеш колата. Ако видиш на картата път с много завои, приготви се за наистина много завои. Пази се от падащи камъни и от места, на които телефонът ти няма обхват.

“След 200 метра завийте на дясно”. И тогава дойде GPS!

GPS или Глобална система за позициониране е създадена като военен проект, но през 2000 година президентът Бил Клинтът премахва умишлената грешка за цивилно ползването на GPS от 100 м и става на 10 м. Тоест, прави GPS-а много по-прецизен.

Ако имаш навигация, не забравяй, че е препоръчително да се актуализират картите през няколко месеца.

Ако си решила да си купуваш кола с вграден (заводски) GPS, се откажи. Първо – скъпо е. Най-евтиният вариант е при дачиите, където струва около 800 лева. Но актуализирането на картите след това струва над 200 лв. за диск. Хайде, няма нужда. По-добре си купи едно портативно GPS-че, което много удобно си закрепваш на предното стъкло. Предлагат се много марки и модели, но аз ти препоръчвам Garmin. Те са си класика.

И за какъв GPS да се оглеждам? Какви са функциите, разликите…

Разликите са в големината на екрана – 4.3, 5, 6 или 7 инча. Най-разпространени са 4.3-инчовите, защото са най-подходящи за леки коли. Навигациите с по-големи екрани са по-подходящи за джипове и коли с по-широко предно стъкло. Или за хора, които недовиждат. Навигациите също се различават по това дали имат блутут, дали могат да се свържат с телефон като хендсфри и дали имат трафик антена. Блутут-връзката е много удобна. Свързваш навигацията с телефона и когато някой те търси, само с едно натискане на екрана и можеш да говориш от навигацията. Яко е!

Трафик антена. Дава трафик информация за цяла Европа. В България е само за София и се поддържа само от Garmin. Показва къде има задръствания, ремонтни дейности, инциденти по пътя, полицейски патрули и пр.

Доживотна актуализация на картите. Това всъщност е най-полезното в света на GPS-ите. Осъвременявай картите през 3 месеца от интернет и винаги ще си с напълно актуална информация. За съжаление, огромната част от фирмите не предлагат безплатна актуализация. Ако разчиташ на друга фирма – за всяка нова карта се купува диск, който струва около 200 лв. Да, можеш да хакнеш, ама е много първобитно, не мислиш ли?!

Ако имаш GPS на телефона, виж внимателно дали не е А-GPS. Ако е – не го ползвай, защото трупа сериозен трафик и после ще паднеш, като видиш сметката.

Съветите на професионалиста Тодор Тиролски от веригата автосервизи “Мотоексперт”:

Дамите наистина са малко “скарани” с ориентацията, но това пък помага на нас, мъжете, да демонстрираме авторитет пред тях. Към съветите на Симо бих добавил само един съвет за предварителна подготовка, особено за по-дълги пътувания. Има един страхотен сайт за маршрути – www.viamichelin.com, който е изключително подробен, точен и много лесен за използване. Можеш да си избереш един маршрут и да си го изпринтиш на хартия. И все пак не забравяйте, че понякога е по-добре да се изгубиш.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара