В първите месеци след раждането, бебето има огромна нужда от пълноценна храна, пълноценен сън и огромно количество любов. Тъй като бебето 9 месеца е било в утробата на майка си, то има нужда най-вече от нейната близост. Това го кара да се чувства сигурно и в безопасност в новата среда.

За всяко бебе е строго индивидуално колко време е необходимо да прекара в сън. Защо бебето не иска да заспи? Има няколко причини. Ето съветите на д-р Антоанета Антонова, специалист по детски болести и е зам. -председател–връзки с обществеността на Националното сдружение на педиатрите пред Академия за родители:

  • Когато бебето се роди, за него това е една стресова ситуация

Преместването от родилния дом в новия му дом, също е стресова ситуация. В този случай то би се успокоило, ако го гушне майката, единственото познато за него нещо. Самата близост на майката би накарала бебето да е по-спокойно. Този период на постоянна нужда отминава за няколко дни, докато бебето свикне с новия си дом.

  • Дали не му е твърде топло или студено?

Проверявате като докоснете нослето или тила му. Ако е топло, значи на бебето му е добре, но ако на тила му е силно изпотен, значи му е твърде топло.

  • Може на бебето да му е твърде тихо

Това обикновено може да е причина, да не може да заспи, в първите месеци, защото докато е било в утробата на майка си, то непрекъснато чува нейния пулс, движението на червата, кръвоносните съдове и др. Затова тишината създава голям дискомфорт на някои бебета. За да успокоите бебето може да му пуснете подходяща музика.

  • Коликите

Обикновено се появяват след края на първата седмица. Децата, които са на естествено хранене имат по-леки колики.

Други причини

-Гладно е.

Има нужда от близостта на майката

Просто не му се спи

Ето цялата лекция, свързана със съня на бебето:

Facebook Twitter Google+

0 Коментара