• Мит: Ако правите секс в продължение на 14 дни след менструацията, определено ще забременеете.

Истината: Това би било вярно за един идеален, математически подравнен свят, в който всеки от вашите цикли трае точно 28 дни. За повечето жени обаче това не е така. Затова – не си мислете, че вече сте в безопасност, да речем на 22-ия ден.

  • Мит: Ако заченете първото дете лесно, всяко следващо забременяване ще бъде още по-лесно.

Истина: Не, разбира се. Тялото ви се променя и пречките за зачеването могат да възникнат по всяко време. Но в повечето случаи след трудно първо зачатие, следващите са по-лесни.

  • Мит: Преди 35 години забременявате по-лесно.

Вярно: Да, плодовитостта наистина намалява рязко след 35 години, но това не означава, че младите жени могат да заченат от раз. Най-добрата възраст за зачеване в съвременния свят се променя в посока на увеличаване на възрастта и сега тя за европейската жена е в периода от 23-25 години.

Има обаче едно нещо, което не зависи от жената. Ниското качество на спермата прави зачеването трудно, независимо от възрастта на жената.

  • Мит: Оргазмът е необходим, за да има зачеване.

Истина: Това може да помогне, но не е необходимо условие. 

  • Мит: Алкохолът пречи на зачеването и води до раждането на болно дете.

Истината: Да, пречи, но само ако редовно пиете. Една чаша шампанско преди секс няма да засегне нито детето, нито шанса за зачеване. Но ако се напивате всяка вечер, може да имате различни проблеми както със зачеването, така и с евентуална бременност.

  • Мит: Някои пози помагат да се увеличи шанса за зачеване.

Истината: Нямат значение. Цервикалната слуз е толкова добър проводник за сперматозоидите, че позата при зачеването не е важна.

  • Мит: Трябва да правите секс всеки ден, за да увеличите шансовете си.

Истина: Не. Ако сексът не съвпада с овулацията, няма как да доведе до зачеване.

 

Мит: Ако забременеете в началото на цикъла, ще имате момиче.

Истина: Не. Полът на бебето се определя още в момента на оплождането. Яйцеклетката, съдържаща хромозома Х се среща със сперматозоид, който може да съдържа хромозома Х или У. В първия случая е момиченце, във втория – момченце. Нито храната, нито фазите на вашия цикъл или Луната я засягат по някакъв начин. 

Източник: Домашний очаг

Facebook Twitter Google+

0 Коментара