Тържествен концерт в памет на св. Кирил организира Кирило-Методиевският научен център (КМНЦ)  при БАН. На събитието ще бъде представено и ценно издание. Честването ще се състои на 14 февруари, сряда (Успение на св. Кирил), от 11.00 ч. в залата на Националния музей „Земята и хората“ на ул. Черни връх № 4.

Програмата съдържа представяне на първото критическо издание на Четириевангелието на цар Иван Александър (Лондонското четиревангелие) и на новите проекти на КМНЦ и тържествен концерт за старобългарски песнопения с участието на мъжкия вокален ансамбъл „Аноним“ и хора за старинна българска музика при НГДЕК „Константин Кирил Философ“. В концерта ще прозвучат 18 творби на старобългарското хорово изкуство и религиозната поезия.

На тържеството ще присъстват официални гости, журналисти, университетски преподаватели, учени, учители и ученици от партньорски училища на КМНЦ и граждани.
Входът е свободен.

Четириевангелието на цар Иван Александър се съхранява Британския музей в Лондон и е един от най-важните и богато илюстрирани средновековни български царски ръкописи, емблематични за българската култура отпреди падането на Второто българско царство.

Първото критическо издание, което ще бъде представено, е осъществено в рамките на международен научен проект на КМНЦ при БАН (България), Института за славистика на Виенския университет (Австрия), Департамента за езици, литератури и междукултурни изследвания на Университета във Флоренция (Италия) и Департамента за съвременни езици, литература и култура на Университета в Болоня (Италия). Публикувано е във Виена от издателство „Holzhausen“ след спечелен конкурс на Австрийския фонд за научни изследвания. Текстът на изданието е със свободен достъп на адрес:  dx.doi.org/10.15661/mono/slav/tetraevangelium

Концертът е част от комуникационната програма на КМНЦ при БАН „София – европейска столица на кирилицата“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара