Засели ли се веднъж в организма, остава там до живот.  Неканеният гост – вирусът на херпеса, „дреме“ в нервната система. От време на време се събужда и започва да действа. Не можеш нито да го убиеш, нито да го прогониш завинаги. но може да се научиш да живееш с него и да го държиш под контрол.

Големите очи на страха

Специалистите твърдят: Няма нищо страшно в диагнозата „херпесна болест“ ако обострянето й е не по-често от 4 пъти годишно. Дори и тогава трудно може да се говори за болест. По данни на Световната здравна организация 86 милиона души в света са инфектирани с вируса на простия херпес. В повечето случаи пробуждането на дремещия вирус е безобидно и страхът от него е преувеличен.

Вярно, добре познатите ви мехурчета, избили по устните, на интимни места или по онези части на тялото, по които сте разнесли вируса от немарливост, причиняват доста неудобства: непривлекателен външен вид, принудителен отказ от секс. Но нищо повече от това!

Факт е обаче, че сред хората битува истинска херпесофобия: „Опасно е за бременните!“ „Черният дроб и бъбреците са под заплаха!“ Тези страхове са преувеличени. Дремещият в нервните окончания звяр застрашава плода само ако се пробужда за първи път в бременната жена. А за черния дроб, бъбреците и други органи няма никаква опасност от „цъфтежа“ върху устните. Гениталният херпес също не е фатален: много рядко причинява нарушения в работата на вътрешните органи и се предава на друг само в период на рецидив. Неприятни последствия може да причини само най- тежката форма – херпес зостер. Той се овладява трудно и ако терапията е назначена късно, може да отключи невралгия, която се лекува дълго и сложно.

Вирусът на херпес зостер попада в организма заедно с вируса на шарката варицела. Ако сте я преболедували, не се съмнявайте – той е във вас и чака своя час. Но не се бойте! Той се активира от наистина сериозни провокатори – срив на имунитета при много възрастни хора вследствие на естествените биологични процеси на стареене или вторичен имунен дефицит, получен например от лъче- и химиотерапия.

Защита в три хода

Ако херпесът на устните или в областта на гениталиите не ви безпокои често, няма нужда да си правите сериозни изследвания или да организирате мощна защита на имунитета. Достатъчно е да следвате нашата програма за защита в три хода:

 • бързо овладяване по време на обостряне;
 • спазване на правилата за противохерпесна безопасност;
 • изпълняване на комплекс от профилактични мероприятия.

Бързо овладяване

Мнозина се опитват да се справят с мехурчетата върху устните с народни рецепти: притискат към обрива нагрята лъжичка или слагат спирт; мажат със сода, паста за зъби и т.н. Всеки един от изброените методи крие риск от допълнително инфектиране или разраняване.

 • Вместо да рискувате, вземете си от готовите мазила в аптеката, преназначени специално за херпеси.
 • Никога не нанасяйте мазилото с пръсти. Използвайте тампонче и обработвайте първо краищата на язвичката, а след това самата нея – там концентрацията на заразата е най-висока и може лесно да я разнесете по други участъци на тялото.
 • Ако херпесът ви безпокои често, разраства се, самолечението не помага, обърнете се към лекар. Има противовирусни препарати, които могат отново да приспят събудения звяр, но специалистът знае кои са те.
 • Заедно с мазилото или с противовирусния препарат е добре да се приемат витамини и минерали: витамин С и витамини В koмплекс (по 600 мг от двата) три пъти на ден в продължение на три дни – ако започнете тази комбинация в началото, когато обривът се пробужда, може да го спрете; витамин Е във вид на маслен разтвор се нанася върху поразения участък. Намалява болката и ускорява заздравяването. Процедурата може да се повтори при възобновяване на сърбежа и болката; цинк (по 25 мг два пъти на ден в продължение на 6 седмици) заедно с 250 мг витамин С дневно разреждат честотата и продължителността на рецидива.

Мерки за безопасност

От херпеса пазят няколко прости правила, които всички знаят, но не спазват:

 • Не се простудявайте. Съобразявайте облеклото си с времето и междувременно правете закалителни процедури.
 • Пазете се от прегряване. Ако имате склонност към херпеси, избягвайте почивката на юг през юли и август.
 • Внимавайте с бирата. Тя е провокатор. 3-4 халби са достатъчни да предизвикат обостряне на херпеса. Газираните напитки също не са препоръчителни.

Профилактика

 • Правете профилактични курсове с мултивитамини всяка година от октомври до април.
 • Лекувайте хроничните заболявания. Обострянето на херпеса може да се провокира от най-обикновен кариес, от синузит, тонзилит, банално нарушение на бактериалната флора във влагалището.
 • Използвайте презервативи, ако нямате постоянен интимен партньор. Колкото повече незащитени контакти – толкова повече вируси събирате и толкова по-често се случват рецидиви. Помнете също, че може да хванете вируса и при орално-генитални контакти.
 • Яжте повече продукти с повишено съдържание на незаменимата аминокиселина лизин: яйца, млечни продукти, соя, картофи, пшенични зародиши. Вредни за страдащите от херпес са шоколадът, стафидите, някои зърнени култури.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара