„Как се казваш?“ 7-годишното момче гледа в една точка и мълчи. Не че не си знае името или е тъпо. Просто по-голямата му сестра държи микрофон и си играе на телевизионна репортерка. Майката се намесва. „Остави го, нали знаеш, че е такъв.“

portrayal-89189_960_720

Това дете е срамежливо, случва се често. Едни семейства вдигат ръце, други се тревожат, но не знаят какво да правят. Причините за прекалената плахост са различни, понякога и генетични. Не, не става дума за унаследени черти от характера. А за излишък от норепинефрин, химическо вещество, което засилва дейността тъкмо на контролния център на емоционалната част на мозъка и се предава от поколение на поколение. Така че, ако детето ви е много срамежливо, най-напред се обърнете към лекар, съветва Джерам Каган, психолог от Харвард. Проблемът се решава с подходяща терапия. Но най-важно е поведението на родителите. Как да се държите, ако детето ви е твърде свито, как то да стане жизнерадостен и открит човек?

Развийте актьорските му умения

Опитайте с домашен театър. Ако е много притеснително, започвайте представлението в едно и също време, така ще свалите напрежението от очакването. За половин час и двамата се въплътявайте в различни герои. Често си разменяйте ролите. Сега е моментът да покажете на детето как по-изразително да произнася думите. И как да ги придружава с ясни и подсилващи жестове. Открийте му тайната, че само 10 процента от отношението си хората изразяват чрез думите. Останалите деветдесет се разчитат по позата, погледа и жестовете. Затова от време на време разигравайте и пантомима. А после питайте какво детето е искало да ви каже.

Научете го да ви гледа в очите

Елементарното правило на доброто възпитание е непосилно за срамежливите. Играйте си кой колко секунди ще издържи да гледа другия в очите, без да мигне. Или без да отклони поглед встрани. И се стремете следващия път да бъде поне секунда повече. Засилвайте тази способност и чрез упражнения – гледайте заедно, без да премигвате, малък предмет, поставен на метър и половина от вас на нивото на очите ви. Постигнете поне 15 секунди.

Подготвяйте го, преди да отиде на гости

Срамежливкото е поканен на рожден ден. Той на гости може да порепетира с бас как ще влезе, как ще поздрави, какво ще каже на събралите се приятели и на рожденицата. До кого ще иска да седне?

„Те не знаят, че се срамуваш

Тази фраза върши чудесна работа. На това отгоре е вярна. Малцина, които познават детето ви, се сещат за неговите притеснения. Хората или ги забравят, или не ги знаят. А щом не знаят, то ти, моето момче, или, моето момиче, съвсем спокойно можеш да постъпиш и по друг начин. И защо не опиташ днес нещо напълно различно? Тази готовност ще улесни формирането на нов тип ре¬акции в мозъка му.

people-163906_960_720

 „Ако се събудиш и усетиш, че вече не се срамуваш?”

Това е вълшебен въпрос, използван в един от видовете психотерапия, и то с много бърз резултат. Ако утре сутринта се събудиш и внезапно се усетиш по-различно, а после разбереш, че по някакво чудо твоят проблем не съществува, кое е пър-вото, което ще искаш да сториш? И когато детето помисли и каже, продължете с най-естествен, но подкрепящ и подканящ тон: „А защо не опиташ да го направиш сега?“ Щом успее и направи най-малката крачка към това, ко¬ето желае, очаквайте по-нататък много по-големи промени.

people-163906_960_720

„Кажи, как се чувстваш?“

Учете го да говори свободно за чувствата си. Но ще трябва и вие да разказвате за своите. Как сте прекарали деня, какво ви е ядосало (изразете яда с мимика), какво ви е зарадвало (усмихнете се), какво – натъжило (сведете тъжно очи). А сега е негов ред да сподели. Подкрепяйте разказа му с жестове. Кимайте озадачено или утвърдително. Смейте се. Съучаствайте. Щом детето свърши да ви разказва, попитайте, а как се чувства сега, след като сте си поговорили. Така то ще започне да оценява разликата в състоянията си. И ще усети облекчението да споделя спокойно с друг.

Намерете му нови приятели, променете храната

Възможно е връстниците от квартала или училището нарочно да го държат в определена подчинена позиция. Ако това е така, тактично го насочете към дру ги деца. Трябва да знаете, че има вещество на доброто настроение – серотонин. То зависи много от храната. Общо взето тя трябва да е по-проста, по-ниско калорична, но достатъчна по количество и качество – малко животински мазнини, малко захар (повече мед), много плодове, мляко и зеленчуци. Шоколадът действа почти вълшебно. След час и половина активно спортуване серотонинът в кръвта ни нараства до три пъти. Много срамежливи деца се радват да тренират източни бойни изкуства, защото така бързо си повишават самооценката и се чувстват посилни. Но плуването също върши добра работа.

Критикувайте само на четири очи

Онова, което толкова ви напъва отвътре да му го кажете, разделете на разговор преди и на разговор след посещението на гостите. Не му правете забележки пред други хора. И не казвайте: „Ах, той ми е срамежлив.“ Но не стигайте в другата крайност. Наистина синът ви често изглежда малък и крехък. И толкова уязвим. И си има навън постоянни неприятности. Но не му спестявайте абсолютно всички отрицателни емоции. Не летете непрекъснато като първокласна бърза помощ. Докажете му, че винаги, ама винаги може да разчита на вас. Но че не бива непрекъснато да бъде утешаван и бранен.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара