За главоболието – собствено или чуждо, винаги ще се намери някаква логична причина. Интересното е, че никой не си прави труда да се задълбочава и да разсъждава върху нея. Вероятно защото това само би усилило главоболието. 64% от населението на планетата постоянно се сблъскват с това страдание и предпочитат да го пресекат с таблетка или просто да потърпят. В това време специалистите предупреждават: главоболието съпътства 70% от всички по- известни и “популярни” заболявания! То може да бъде върхът на айсберга, който подсказва: “Провери сърцето, съдовете, щитовидната жлеза…”

Broj_02JDpozdravi

Но ние просто отказваме да чуем сигнала SOS и дори му отнемаме думата с поредното обезболяващо хапче. В нормалните държави си има специализирани клиники, където изследват и лекуват пациенти, оплакващи се единствено и само от главоболие. У нас също има кабинети и центрове, където човек може да получи компетентни съвети и помощ. И даже е задължително да се обърне към тях, ако главоболието го тормози средно 15-20 дни в месеца. В останалите случаи можем да пробваме да си помогнем сами. Възможно е зад болката, която ни мъчи, да стои причина, за която дори и не подозираме.

1. От лакомия

Знаете ли, че главоболието може да бъде “нахранено”? Това съобщава в книгата си The Headache Book американският професор по неврология Сеймур Соломон. Той е посветил години проучвания на връзката храни–болка. Резултатите доказват: продукти и напитки, съдържащи амини, глутамат мононатрий, нитрити, кофеин и аспартам, са най-вероятните провокатори на главоболие.

Решение: Налага се, па макар и временно, да изключите от менюто си месните и зеленчуковите консерви, полуфабрикатите, сладките газирани напитки, всички изделия, които съдържат изкуствения подсладител аспартам. Лидери в “черния” списък на проф. Соломон са: консервираната шунка, салами, беконът, хотдог, пушената риба: съдържанието на нитрити – най-злостните провокатори на главоболието – в тях е особено високо. Ако диетата даде резултат, значи си струва да се откажете завинаги от тези продути.

2. Дамски нюанси 1

По данни на Американската асоциация за болката жените, приемащи хормонално контрацептиви, 1,5 пъти по-често посягат към обезболяващите хапове, включително и заради често главоболие. Някои контрацептиви променят нивото на естрогените (женските полови хормони), а заедно с това и тонуса на съдовете и ето ви първата неочаквана причина за главоболие. То нерядко съпровожда и ендометриозата – заболяване, при което лигавицата на матката се разраства патологично извън нея. Тази диагноза също е свързана с хормонални нарушения, които влияят на съдовете.

Решение: Струва си да направите една специална консултация с вашия гинеколог за избор на друг контрацептив.

3. Дамски нюанси 2

Червените дни в календара често отбелязваме и с главоболие, за което отново са виновни хормоните, а и краткотрайната анемия в резултат на кръвозагубата. Ситуацията се усложнява допълнително и от факта, че по време на месечно неразположение пада нивото на серотонина – хормона на удоволствието. Освен за лошото настроение, подплатено с пулсираща болка в слепоочието, ниските нива на серотонина са причина за внезапния вълчи апетит за сладко, солено или пък алкохол, толкова характерен за критичните дни.

Решение: За съжаление все още не е създадено вълшебното хапче за моментално облекчаване на женските страдания. Затова пък е пълно с красноречиви примери на умели маркетингови ходове, които представят едно или друго обезболяващо средство като тайното оръжие, създадено точно с тази цел. В повечето от тези лекарства обаче основната активна съставка е или добрият стар аналгин, или парацетамол, или аспирин. Изборът наистина е голям, но действието – индивидуално, така че всеки има право да се довери на хапчето, за което е установил, че наистина му помага. В някои случаи при силно главоболие на фона на предменструален синдром или по време на менструация помагат и антидепресанти, тъй като те повишават нивото на серотонина. Но не си предписвай- те сами медикаменти от тази група. Посъветвайте се с невролог.

4. Клин клин…забива

Активните борци с главоболието – таблетките – могат сами по себе си да го предизвикат в случаите на индивидуална непоносимост към някоя от съставките или при злоупотреба с количествата. Австрийски учени доказаха с изследвания, че пристъп може да предизвикат дори препоръчителните дневни дози аспирин и парацетамол. А превишаването им е винов- но за 30% от случаите на хронично главоболие.

Решение: Четете внимателно инструкциите и не злоупотребявайте с лекарства.

5. Железни причини

Анемията също може да отключи главоболие. Червените кръвни клетки транспортират кислорода – основната храна за тъканите. При анемия броят на еритроцитите намалява, следователно се свива и доставката на “провизии”. Кислородното гладуване неминуемо се отразява на мозъчните клетки, в това число и с болка. Решение. Ако кръвните анализи покажат занижени количества еритроцити, се назначават желязосъдър- жащи препарати. Лекуването на анемията автоматично елиминира и главоболието.

6. Болезнен секс

Този феномен е забелязан за първи път от немски учени по време на изследване, което установява: 800 000 души се оплакват, че по време на оргазъм получават силно главоболие. Пронизващите болки траят около 10-15 минути и още 1-2 часа след това продължават да измъчват, но с по-малка сила. Възрастта на страдалците била от 25 до 40 години. Необичайното странично действие на секса е свързано преди всичко със съдов спазъм или пък обратното – рязко разширяване на съдовете, породено от внезапното вдигане на нивата на хормоните. Любопитното е, че жените 4 пъти по-рядко от мъжете се сблъскват с този проблем. Повечето дами дори отбелязали специално, че няма по-добро лекарство от секса при силно главоболие.

Решение: Като профилактична мярка 15 минути преди любовен акт може да се вземе обезболяващо. Не е много романтично, но пък действа.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара