Спектаклите „Пролетно тайнство“ и „Следобедът на един фавнна знаменитата канадска хореографка Мари Шуинар ще открият десетото издание на Световен театър в София на 31 май от 20:00 ч. в Зала 1, НДК.

MARIE CHOUINARD  THE RITE OF SPRING  COMPAGNIE MARIE CHOUINARD’s dancers

Снимки на „Пролетно тайнство“: Nicolas Ruel

Българската публика за пръв път ще има възможност да види на живо работата на Мари Шуинар – хореографката, считана за един от най-влиятелните и емблематични новатори на международната танцова сцена през последните 30 години.

Marie Chouinard-Photo Nicolas Ruel 

Наричат я „шаман на съвременния танц“, един от най-смелите и оригинални хореографи в света. Канадската хореографка създава повече от 50 представления, играни навсякъде по света и превърнали се в знакови за съвременния танц от последните 30 години. Спектаклите й са били част от водещи международни форуми и сцени като Венецианското биенале, „Импулстанц“ – Виена, „Танц през август“ в Берлин, „Театър дьо ла Вил” в Париж и др.

Представления на Мари Шуинар са населени с архаични и анималистични същества, с гротескни и сексуално заредени движения.

Correction 6_VerTeDance_photo by Radek Holes

Снимки на „Корекция“: Radek Holes

На 10 юни от 19:00 ч. в Театър Азарян пък ще гостува най-доброто чешко танцово представление за 2014 г. – „Корекция“Спектакълът събира на едно място работата на забележителния съвременен чешки режисьор – Иржи Хавелка, заедно с танцьорите и хореографите от единствената чешка компания, която печели три пъти най-престижното отличие за съвременен танц в Чехия – „ВерТеДанс“ и пражкия квартет от кларнетисти „Clarinet Factory“.

Correction 5_VerTeDance_photo by Radek Holes

Корекция“ е представление за липсата на свобода, за изолацията, за силата да взимаме решения. Танцьорите в спектакъла са поставени пред необичайни препятствия и ограничения,

Facebook Twitter Google+

0 Коментара