След оспорвана надпревара „Търси се” на Стивън Кинг спечели Националния конкурс „Моята любима книга – 2015”, организиран от сдружение „Всичко за книгите”. Романът на Краля събра най-много гласове във финалния етап на надпреварата, като се съревноваваше с още седемнайсет книги.

Вторият кръг на конкурса протече от 11 до 17 април и в него читателите имаха възможност да подкрепят само едно от участващите заглавия.

0000299948-article

С 13,2% от 4518-те гласували през тази седмица „Търси се” зае челното място и получи приза „Любимата книга на България” за 2015 година. На второ място с 12,4% е книгата „101 отбивки” на Иван Михалев и Елина Цанкова, а на трето с 12,1 % е „Дневник от панелните блокове” на Никола Крумов.

Малък брой гласове делят „Гатанки от небето” на Ивинела Самуилова от третото място. Шансовете да заемат почетни места имаха и „Смрък” на Тери Пратчет, както и „И страж да бди на пост” на Харпър Ли. Пълното класиране на книгите от финала, както и крайното класиране по категории, може да се види на сайта Всичко за книгите.

„Съревнованието между книгите финалисти беше много оспорвано, разкриват организаторите. Верните фенове на майстора разказвач Стивън Кинг помогнаха неговият роман да победи в надпреварата.

Докато първото място бе спечелено от роман, второ място зае нехудожествена книга, която дава идеи за пътешествия до различни места в България. На трето място е сборникът с истории „Днeвниĸ oт пaнeлни блoĸoвe“ нa Никола Крумов, eдин от aвтopите нa литepaтypната поредица „Пощенска кутия за приказки”.

И трите книги получиха най-много гласове в своите категории в края на първия кръг – съответно в „Трилъри и криминална литература“, „Нехудожествена литература“ и „Съвременна художествена проза и поезия”. Победителите в другите категории след първия етап са: „Грей” при дамските романи, „Светлината, която не виждаме” в историческите романи и „Смрък” – във фантастика, фентъзи и хорър.

По време на целия конкурс книгите получиха гласове от читатели от цялата страна, като 43% от гласувалите са от София. Най-голяма част от гласувалите са читатели между 16 и 34 години, хора в активна възраст, които сърфират в мрежата и в социалните медии, които пътуват през свободното си време”. Според организаторите това е позитивен знак, че младите хора четат и се интересуват от новоизлизащите заглавия.

Основен партньор на конкурса „Моята любима книга – 2015” са НДК и Литературен клуб „Перото”.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара