Дори и да сме го казвали много пъти, ще го кажем отново: детето учи най-добре чрез игра. То опознава света, трупа знания, формира умения чрез сетивата и опита си. И оказва се, процесът започва веднага след раждането – да, толкова рано!

Ние като родители сме посредникът между нашето дете и света. През първите 6 месеца от неговия живот ние сме най-любимата играчка на детето. Чрез играта, в която ние имаме водеща, активна роля, осъществяваме психо-емоционална връзка с детето си.

За детето е важно да има стимули, но с количеството им не трябва да се прекалява. С други думи, много играчки водят до претрупване и разсейване. Когато детето не изпитва удоволствие от заниманията с дадена игра, е по-добре да не настояваме. Ако изпитва трудност, е хубаво в началото да не се намесваме, а да го оставим да се опита да реши предизвикателството. Това е важно например при разрешаването на конфликти, контролирането на емоциите, изграждането на доверие и т.н.

Как да развиваме езика и речника на детето посредством игра? Как да развиваме фината и грубата моторика? Как да развиваме базисните математически умения на малкото дете? Какво представляват т.нар. материали с отворен край и какво може да научи детето чрез тях? Как да играем с бебето? Отговори на тези и други въпроси, както и примери ще откриете в лекцията на Мариана Донков. Тя е създател на медията за родители „Детето играе“. Педагог с опит в образованието на юноши и възрастни. Вярва, че децата учат най-лесно, когато участват в забавни занимания, които са съобразени с техния темп на развитие, интереси и желания.

Източник: Академия за родители

Facebook Twitter Google+

0 Коментара