„Пътеводител в квантовия свят“ от британския учен и комуникатор на науката Джим Ал Халили започва със съкрушителния фокус на природата, в който откриваме, че атомите – противно на правилата на ежедневния опит – могат да съществуват на две места едновременно.

За да разберем как е възможно това, авторът ни връща в зората на ХХ век и ни прави свидетели на раждането на една математически красива, но в действителност непредсказуема теория – квантовата механика, която през следващите сто години ще разруши из основи смятаните за непоклатими представи на човечеството за структурата на Вселената.

Джим Ал-Халили разказва пределно ясно – на „човешки език“ – за всичко това, което се крие зад сложните математически формули и прави тази материя достъпна дори за начинаещи.

Преводът от английски е на Владимир Германов, а научната редакция е на д-р Владимир Божилов.

Джим Ал-Халили, носител на Ордена на Британската империя, е изтъкнат физик, професор и ръководител на катедра в Университета „Съри“ в Гилдфорд. Наред с това редовно води документални радио- и телевизионни поредици, сред които номинираната за БАФТА „Химията – летливата история“ и „Тайният живот на хаоса“, както и „Научен живот“ за Би Би Си Радио 4. Член е на Британския институт по физика, носител на наградата „Майкъл Фарадей“ през 2007 г. и на медала на Института по физика „Келвин“. През 2016 г. получава награда на името на Стивън Хокинг за комуникатори на науката. Джим Ал-Халили живее с жена си и двете им деца в Саутсий, Хемпшир.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара