Мъдрите и препатилите казват: не е едно и също да отглеждаш момиче и да отглеждаш момче. Да, полът на детето винаги е бил фактор, с който трябва да се съобразяваш. Той се проявява със своите слабости, проблемни черти, изненадващи и може би разочароващи донякъде обрати. Но дали пък не натоварвате представата си за това как трябва да се развива вашето дете с грешни очаквания?

МАЛКИТЕ МОМИЧЕНЦА

Родителите на дъщери се сблъскват с определена група трудности. Следва описание на най-често срещаните проблемни черти на характера, които по силата на това, че са доста разпространени, могат да бъдат определени като стереотипи на поведение.

Те са по-емоционални

По градинки и паркове често можете да чуете майки, които в един глас се оплакват от променливите настроения на момиченцата си: ту тъжни, ту весели, ту сговорчиви, ту унили – за разлика от момченцата, които са по-склонни да се носят по течението.

Често спорят и упорстват

Момиченцата проговарят по-рано от момчетата и в зависимост от индивидуалните си особености на развитие по-бързо придобиват вербални навици. От една страна, това е добре. От друга, ще ви се наложи да си имате работа с всякакви капризи, възражения, спорове и други прояви на процеса на оформяне на личността.

Емоционални агресорки

Момчетата проявяват своята агресия физически. А момичетата атакуват с всички възможни вербални стрели: злобни коментари, слухове, подигравки, ирония. Или прибягват до другата крайност – емоционално изолиране, надменно мълчание, „изключване” от игрите, пълно игнориране.

МАЛКИТЕ МЪЖЕ

Пак по всеобщото мнение на майките най-проблемните аспекти във възпитанието на момчетата са:

Те са непоносимо активни и агресивни

Момченцата са в постоянно движение: тичат, скачат, използват мебелите като трамплини, катерят се, падат. Винаги са готови нещо да строшат или повредят. Всичко това се дължи на две основни причини: високата им физическа активност и ниската степен на емпатия, което всъщност означава, че момченцата просто не осъзнават, че „ще го счупиш!”, „ще го повредиш!” е нещо лошо.

Трудно им е да общуват с думи

Вербалните навици при тях започват да се развиват по-късно, отколкото при момиченцата. Освен това тези навици ясно се отличават по стила си. Малките дами винаги са склонни да обсъждат и предлагат няколко варианта. Момчетата са директни – изразяват само това, което искат да получат, вземат или направят. Да си представим например ситуация с избор на детски филм от видеотеката. Момиченцето ще обсъжда с вас и своите, и вашите варианти. Момчето ще държи на своето: „Костенурките Нинджа” и нищо друго!

Всичко превръщат в съревнование

Състезават се с връстниците си, с братята, със сестрите, с родителите. Ако отглеждате две момчета, животът често ви се струва ад. Но понякога страстта към съперничество може да е от полза – помага, ако искате децата бързо да се облекат, да си изядат обяда или да си приберат играчките.

ИНТРИГУВАЩИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ

Стереотипите обаче невинаги сработват. Типично „мъжко” или типично „женско” поведение се среща и при двата пола. За да не се превръща възпитанието в кошмар за вас, е важно да определите какво предизвиква у вашето дете пристъпи на лошо поведение и чак тогава да си отговорите на въпроса как да се борите с тях.

„Много шум вдига“

Преимущество: вашият син расте физически активен и общителен, което ще му позволи в бъдеще да заеме престижно място в живота. Дотогава обаче, за да не ви влудява и да не обръща дома наопаки, трябва да се придържате към следните спасителни мерки: всеки ден детето трябва да играе на чист въздух, а от ранно детство да го запишете в спортна школа.

„Тя умее да манипулира и да постига своето“

Преимущество: момиченцето е последователно. Притежава вербален талант, умее да убеждава хората в собствената си гледна точка. Поддържайте този талант, общувайте на теми, които са ви взаимно интересни. Ако мненията ви се разминават, стремете се да запазите хладнокръвие, но и да отстоявате мнението си кротко и спокойно. Дори и да спори яростно с вас.

„Тя чупи играчките, разглобява ги на части“

Преимущество: по-типично е за момчетата, но когато малката немирница го прави, не й се сърдете – това е признак на интелектуално любопитство. Купете играчки, предназначени за развиване на познавателните процеси, играчки, които се сглобяват и разглобяват. Ако детето троши играчките просто за удоволствие, скрийте по-скъпите от тях до момента, в който се научи да се отнася по-отговорно към вещите.

ПОУКАТА:

Ако забравим за стереотипите, веднага става ясно – трудностите във възпитаването на детето не зависят от пола. Всичко зависи от характера и личността. Не възлагайте на детето неоправдани очаквания. Концентрирайте се върху позитивната настройка – винаги може да се открият преимущества и в най-лошите черти. А и е напълно възможно те да са лоши само във вашите очи.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара