Илияна Добрева e родител на дете със специални потребности и част от екипа на Карин дом от 2019 година. Илияна има бакалавърска степен по „Психология“ и магистърска по „Приложна психология“, професионална квалификация по професия „Сътрудник социални дейности“, специалност „Социална работа с деца и възрастни с увреждания и хронични заболявания“.

Николета Йончева, доктор по „Педагогика и Логопедия“, логопед и обучител във Фондация “Карин дом“, Варна. Николета е сертифициран ABA и PECS терапевт, а професионалните ѝ интереси са в областите комуникация, жестов език, ранно детско развитие и семейно-медиирана интервенция. В своята практика в Карин дом, тя е медиатор между детето и семейството, като направлява процеса на разбиране и комуникация с малкото дете, показва техники за справяне в ежедневието и развитие на уменията на детето.

Ето и какви мисли и съвети споделиха те за отглеждането на дете със специални нужди:

Николета:

Да си родител е едно от най-големите предизвикателства и най-прекрасните преживявания. Раждането на дете е нов етап в семейното развитие, което променя значително живота му. Отнема време в приемането на новите роли, отговорности, тревоги, възпитание, но и прекрасните моменти са незаменими. Двамата родители имат своя роля, която е уникална. В тази статия ще надникнем в преживяването на майките.

Илияна:

Като цяло в периода на майчинство, когато детето се отглежда у дома, най-често майката, която е основен обгрижващ, претърпява загуба на социални роли, които е имала преди да се роди детето. Но периодът е свързан с много хубави емоции и тази така наречена загуба се преодолява лесно, а и в съзнанието на родителя тя е временна загуба и ролята на работещ човек ще бъде отново застъпена след определен период от времеТук идва първият

съкрушителен момент за родителите

на дете със специални нужди. Постепенно те осъзнават, че връщането към предишния им начин на живот и към ролята им на работещи и себеизграждащи се личности няма да се случи, както е било планирано. Загубата на роли може да доведе и до криза на идентичността, депресия и други състояния, които изискват кризисна интервенция. Дейностният дисбаланс е сериозен проблем, на който трябва да се обърне внимание и за разрешаването на който, при нужда, трябва да се потърси професионална помощ.

Николета: Много често родителите се чувстват несигурни, затова е важно да не се притесняват да се доверят на инстинкта си, както и да потърсят подкрепа от специалист. В някои семейства очакванията на родителите се променят напълно,

когато се роди дете с предизвикателства

в развитието, които могат да са често боледуване или някое сериозно заболяване, забавяне в някоя от областите на развитие, като движения, комуникация, познавателни умения. Възможно е детето да се роди с различни генетични аномалии, специфични състояния или други неочаквани затруднения. Те оказват влияние върху семейните отношения, личностното развитие, самоосъзнаване и някои естествени житейски планове.

Илияна:

Като всеки родител на дете със специални нужди, и аз преминах през различни етапи на отричане и шок, гняв, пазарене, депресивни състояния, търсене на вина у себе си и накрая – приемане. Мисля дори, че доста се застоявах на някои от етапите, преминавах отново надолу, после прескачах някои, но в крайна сметка достигнах етапа, в който приех диагнозата на сина ми, както и моята роля в живота му, тоест моите роли –

защото се оказа, че няма да съм му само родител.

Оказа се, че ще съм и негов терапевт – и то в различни направления, застъпник, учител, асистент, координатор и други по-малки, за които сега не се сещам. Та като се замисля за загубата на социалните роли за родителя на дете със специални нужди, това явно е естествен механизъм на замяна, поради ограниченото 24-часово денонощие с което разполагаме всички.

Николета:

Вероятно всичко това ви звучи плашещо, но няма нищо страшно, защото винаги има хора, които да ви подкрепят. Не се затваряйте. Има роднини, приятели, специалисти по ранно детско развитие и не забравяйте партньора до вас, който дори и понякога да не реагира според очакваното, ви подкрепя. Както вие, така и той има нужда от време. Детето с предизвикателства в развитието може също да расте щастливо, то също иска да общува, да играе и учи, както всички други деца.

Скъпи родители, всички деца се развиват ако имат вашата подкрепа,

не се отказвайте да се борите за детето си,

но и за семейството и собственото си добруване. А всички онези, които не са се срещали с особено предизвикателство, бъдете съпричастни! Когато срещнете семейство, което изпитва притеснение или затруднение, подкрепете го! Точно както вас, то иска да направи всичко възможно за детето си и често вашата усмивка, окуражаване, а не упрек, подадена ръка може да промени деня или  живота на тези хора. Не почуквайте по масата и главата си, не изпитвайте съжаление, а се възхитете от пътя, който изминават и дайте своя принос към него. Вярвайте и дерзайте!

Илияна:

Светлина в тунела винаги има. Първо, защото всеки родител би дал и дава най-доброто от себе си за своите деца, за да бъдат те здрави, благополучни, развиващи се индивиди, и най-вече, за да достигнат своя максимален потенциал. Всеки родител би трябвало да даде най-доброто от себе си, за да бъде добър родител, но да не забравя, че за да е

най-добрият родител за своето дете,

той трябва да бъде и най-добрият пример за него. Затова се изисква баланс, понякога и доста безсънни нощи, но най-вече баланс. Аз намерих своя баланс и избрах да бъда не само майка на дете със специални потребности и диагноза, а да бъда и развиваща се личност – да работя, да уча и да се реализирам. Това ще бъде моят пример за децата ми. И в момента в който осъзнах това, у мен настъпи едно спокойствие…, което рефлектира върху цялостното поведение  и развитие на моето дете.

Пътят до тук не беше лесен, предполагам, че и този занапред няма да бъде. Важното е да попаднеш на правилните хора и специалисти в точния момент. Преминах през програма Ранна интервенция, която допринесе изключително за развитието на детето ми и насочване на семейството ни в правилната посока.

Беше труден период за цялото семейство,

не само за нас като родители, но и за разширеното ни семейство. Минахме отвсякъде, и не защото си мислех, че това ще помогне, а за да сме сигурни че сме опитали. Преминах и през групи за взаимопомощ и тренинги за родители. Там получих така нужната ми емоционална подкрепа, без която нямаше да се справя с баланса в живота ми. В това имаше доста повече смисъл. Те ме заредиха емоционално и позитивно и ми настроиха компаса, някак естествено. Иска ми се всички

родители на “специални дечица”

да имат възможността да бъдат част от такава група. Получих навременна и професионална подкрепа от терапевтите, които работиха с детето ми и изградихме партньорство помежду си.

Николета:

Пътят на всички родители е различен, не се отказвайте да го извървите по-най добрия начин – с любов. Макар да има трудни моменти, ще имате невероятни преживявания, ще изпитвате гордост от децата и себе си, и винаги ще продължавате напред към най-доброто за вашето дете и семейството.

Илияна:

Понякога трябва да се вземат трудни решения и това са решения, които ще повлияят съществено на живота и развитието на децата ни. И няма как да не грешим. Но това е пътят на всеки родител – и за родителите на деца в норма, и за родителите на деца с нарушения в развитието. Важното е да следваме собствената си интуиция, да следваме детето и да не забравяме да бъдем и себе си, понякога и да си даваме време – за релакс и развлечения, за изграждане на личността си, за кариерно развитие,за партньорите и приятелите в живота ни.

Защото животът е баланс и развитие.

Николета:

В България има много възможности за подкрепа на семейството. Ако изпитвате притеснения или несигурност винаги можете да потърсите консултанти по ранно детско развитие. А ние в Карин дом винаги ще ви посрещнем с усмивка и ще ви подадем ръка.

 

За Фондация Карин дом

Фондация Карин дом е неправителствена организация, която от 1996 г. стартира работата си като Център за Социална Рехабилитация и Интеграция на деца със специални потребности. Мисията на Карин дом е да подпомага приобщаването и включването на децата със специални нужди и техните семейства, чрез професионални услуги, подкрепа и повишаване степента на общественото съзнание. Екипът от специалисти на Карин дом подкрепя годишно над 300 деца и семейства от Варна и страната. Основните дейности са терапия и рехабилитация, ранна интервенция и интеграция, обучения и застъпничество, стимулираме доброволчеството.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара