„Bad hair day“ наричаме не само тези дни, в които усещаме косата си сплескана, грозна и посърнала, но и дните, в които не ни върви и всичко е наопаки. Изразът е женски, разбира се, и е доказателство, че лошата прическа може да развали не само настроението ни, но да превземе мислите ни и да развали деня ни.

Как да се справим с „Bad hair days“? Разбира се, да започнем от косата, а тя, ако е здрава и красива, ще повлияе на усмивката ни и добрия късмет.

Какво е здрава коса и как можем да я поддържаме?

Анализирайте здравето на косата си, като потърсите някои от тези признаци: например, здравата коса има добра еластичност, минимално начупване и е блестяща и гладка. Ако косата ви е суха на допир, матова и чуплива, вероятно тя не е здрава. Има много фактори, които влияят на здравето на косата. Тя всеки ден е подложена на стрес от различни фактори, като излагане на метеорологичните условия, боядисване, сресване и използване на уреди с нагряване.

За да поддържаме здрава коса, грижата за нея трябва да бъде редовна и цялостна. Да включва всичко – от използването на правилния шампоан и балсам до инвестирането в правилните уреди за коса, за да избегнем увреждане на косата докато я оформяме, както и балансираното хранене, включващо ключови съставки като Омега 3 и Биотин.

Здравословната диета = здрава коса.

Косата е неразделна част от тялото ни, така че балансираното хранене с риба, месо, яйца и боб е от жизненоважно значение. Авокадото, зехтинът и храните, богати на Омега 3, като ленено семе, кисело мляко и извара, са задължителни. Добавките с Омега 3 и тези, съдържащи екстракт от хвощ и тиквено семе, също са чудесен начин да добавим повече здраве в косата си.

Важно е и да инвестираме правилно в уредите, които използваме при грижата за коса, като  сешоара и пресата за изправяне/къдрене. Добрият сешоар е този, който спомага за намаляване на статичното електричество, резултатът от което е блестяща и копринено гладка коса. Усъвършенстваната грижа за косата се насочва към здравето на нашата коса на по-дълбоко ниво, което означава, че получаваме не само страхотни външни резултати, но и поддържаме и подобряваме качеството на косъма отвътре.

Можем да изберем сешоар с разнообразни настройки, които ни позволяват да контролираме стила си и да предотвратяваме увреждането на косата. Panasonic EH-NA67 има интелигентен контрол на температурата и използва Nanoe™ технологията, за да предотврати накъсването и цъфтежа и да подсили блясъка. Той е идеален за всички типове коса и не само защитава косата, но и кожата.

Старите модели сешоари имат склонност да изсушават кожата. Nanoe™ технологията, с която са оборудвани сешоарите на Panasonic, генерира ултра малки частици влага, които предотвратяват изсушаването и същевременно поддържат кожата на главата гладка и здрава. Интелигентният режим на Panasonic EH-NA67 усеща стайната температура и автоматично регулира въздушния поток – особено полезно, ако живеете в район с влажен климат или сушите косата си в банята.

С правилния сешоар и точните умения за сушене на коса, постигането на здрава и бляскава коса е повече от лесно!

Основни правила, които трябва да знаем и следваме при сушенето на коса със сешоар:

  • Уверете се, че косата е около 60% суха преди да започнете да я сушите. Подсушете я, като попиете излишната влага с памучна кърпа или друга подходяща тъкан. НИКОГА не сушете напълно мокра коса, тъй като това може да доведе до начупване.
  • Поддържайте косата си добре хидратирана! Използвайте шампоан без сулфати и балсам след измиването с шампоан. Също така, пийте достатъчно количество чиста вода. Осем чаши или 2 литра вода на ден би трябвало да са достатъчни. Добре е да вземете предвид мястото, където живеете, какъв е климатът, околната среда, вашето здраве и колко сте активни. Уредите за коса с Nanoe™ технология имат уникална настройка, която можете да изберете, ако искате да овлажните кожата си. Избирайки режим за грижа за кожата и държейки сешоара на 20 сантиметра от лицето си, вие позволявате на сешоара да прилага въздушната струя директно върху кожата ви. Докато движите ръката си леко отляво надясно за около минута, покривайки всички области на лицето, сешоарът доставя директно върху кожата ви богати на влага Nanoe™ частици, които проникват дълбоко и овлажняват.
  • Винаги използвайте термозащитен продукт преди сушене.
  • Изберете внимателно четките за оформяне. Никога не използвайте пластмасови. С кръгла четка ще оформите лесно кичури, а правата четка ще помогне при изправяне. Не използвайте четка, когато само сушите къдравата коса, за да запазите еластичността на къдриците си. Никога не разресвайте косата докато е мокра – тогава тя е най-крехка. Сресването на косата преди измиване премества естествените масла надолу по косата и в кичурите и е за препоръчване.
  • Колко често да мием косата си зависи от типа коса и здравословното състояние на скалпа. Общото правило е, че ако косата ви е тънка, трябва да я миете ежедневно, защото тънката коса обикновено се омазнява по-бързо. За средно тънка коса, мийте я през ден или поне три пъти седмично. Плътната и гъста коса трябва да се мие на всеки две седмици, освен ако не правите много упражнения – тогава веднъж седмично е най-добре, за да помогнете за отстраняване на натрупаните замърсявания и запушени фоликули в скалпа. Винаги използвайте шампоан без сулфати и не забравяйте да масажирате скалпа.
  • Подхранвайте косата си често с маска за по-дълбоко подхранване и с балсам след всяко миене с шампоан, като започнете да го нанасяте от средата надолу към краищата и след това нагоре до скалпа. Винаги го оставяйте поне за минута.
  • Редовно масажирайте скалпа – това спомага за разширяване на кръвоносните съдове под кожата, което от своя страна стимулира по-нататъшния растеж на косъма. Масажирането придава на кичурите по-здрав вид.
  • Спането на коприна може да изглежда малко превзето, но ако искате да се погрижите за косата си добре, гладката повърхност на коприната е идеално решение, защото намалява триенето, накъсването и заплитането. Коприната заключва влагата, запазвайки мазнините непокътнати.
  • Контролирайте стреса, научете се да релаксирате. Ако поддържате себе си, тялото и ума си щастливи, косата ви ще бъде блестяща и здрава, защото тя е неразделна част от тялото ни.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара