Приятелски и вдъхновяващ разговор между хора с обща визия за бъдещето, които не просто споделят идеи за развитие за бизнеса, но и го превръщат в мисия за опазване на околната среда. Така накратко изглеждаше първата за тази година сбирка на Клуб Smart Lady, чийто домакин по традиция е Fibank.

Ути Бъчваров отново посрещна в своя телевизионен дом 26 успешни бизнес жени. Почерпи ги с великолепна храна и био-меню, издържано в стила на срещата.

Дамската сбирка бе и прощъпулникът на новата съвместна инициатива на Fibank и Mastercard в подкрепа на жените предприемачи – фондът Sustainable Lady за подкрепа на иновативни зелени старт-ъп проекти. Фондът е част от програмата Smart Lady, предлагаща не само финансиране, но и широка платформа, която чрез срещи и семинари свързва жените и им помага да надграждат уменията си и да намират съмишленици, вдъхновение и

кураж да правят това, което обичат.

Илона Станева, директор „Маркетинг и реклама“ на Първа инвестиционна банка, призова дамите, проявяващи интерес към Фонда, да кандидатстват онлайн през сайта на Smart Lady. Победителките в двете категории (стартиращи проекти и трансформация на вече съществуващ бизнес в екологична посока) ще получат финансиране от по 5000 лв. за осъществяване на идеите си. Специално жури ще оцени най-добрите проекти, които ще бъдат обявени на специална церемония през октомври. Месец по-късно организаторите обещават да стартират и социално-отговорна инициатива, която да подпомогне допълнително дейностите на Фонда за 2022 г., за да подава той ръка на повече иновативни идеи в посока опазването на околната среда.

По време на сбирката, дамите споделиха как са се справили с изминалата пандемична година и признаха колко са им липсвали клубните Smart Lady срещи.

Fibank и Mastercard са убедени, че именно

жените имат силата да променят света

и че опазването на околната среда е изключително отговорна мисия, която е приоритет именно на дамите.

„Програмата Sustainable Lady ще се развива и надгражда с цел да отговори на нуждите на клиентите ни, както и на техните иновативни екологично насочени бизнеси. Никога досега не е било толкова важно да сме отговорни не само един към друг, но и към бъдещите поколения и нашата банка ще го доказва. Всеки ден!“, подчертаха Надя Кошинска, директор „Малки и средни предприятия“ и член на УС на Fibank и Ралица Богоева, главен директор „Банкиране на дребно“, член на УС и изпълнителен директор на Fibank.

Според Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово, иновациите са безсмислени, ако не подобряват радикално живота на хората и на планетата като цяло. „Затова през 2020 г. Mastercard пое световен ангажимент да подкрепи 25 млн. жени предприемачи по света, за да бъдат те включени в дигиталната икономика до 2025 г. Проектът с Fibank е част от този дългосрочен и глобален наш ангажимент. Sustainable Lady е и сред първите проекти на зелената мрежа от глобални и локални проекти на Mastercard в подкрепа на екологията“, каза тя. Ваня Манова твърди, че

времето на дигитализацията ни е променило много.

„Тук съм да подкрепя жените предприемачи, които имат смелостта да стартират нещо ново и нещо свое. Ние от Mastercard подкрепяме новите идеи, а ако те са и с фокус върху опазването на околната среда, заставаме категорично зад тях“, добави тя.

Участничките в срещата разказаха за новите предизвикателства пред своя бизнес, за стремежа си да щадят максимално природата, обмениха мнения и съвети и накрая си обещаха нови инициативи, с които да се опитат да задават нови правила на играта. Повечето жени предприемачи, присъствали на събитието, имат свой бизнес, свързан с органична козметика, озеленяване, производство на био храни и сокове. Други управляват компании за дигитална трансформация на бизнеса, представители са на български продукти по стандарт Globul G.A.P. или на неправителствени организации от сферата на екологията и др.

Ивелина Атанасова, основател на NewTrend Agency- маркетинг и медиа агенция за дигитална трансформация на бизнеса, както и основен двигател на глобалната инициатива за трансформация на образованието DigitalKidZ: „Училище с отворен код”, се пошегува, че е благодарна на ковид кризата само защото бизнесът е разбрал колко важна е дигитализацията.

Дамите говориха и за това, че

промяната към социално-отговорен бизнес

е свързана не просто с промяна в производствения процес, но и с начина на мислене и, че личният пример по отношение опазване на околната среда е много важен.

Женският разговор засегна и темата за бъдещето. Дамите признаха колко са полезни за тях сбирките на Клуб Smart Lady, защото те създават приятелства и свързват хора, които не просто следват тенденциите, каквато е безспорно и зелената вълна, но и предлагат нови визионерски посоки за развитие. На раздяла, жените предприемачи си обещаха, че посоката, в която поемат сега – за намаляване на отпечатъка върху околната среда, ще е отправна точка при бъдещите им стъпки в помощ на природата.

И си тръгнаха с усещане за споделеност.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара