Страх, напрежение, училищни преживявания, всичко това влияе на детския сън. Кошмари, нощни ужаси, сомнамбулизъм са другите, макар и по-малки трудности, които смущават нощите на детето. Тези кризи, повече зрелищни, отколкото с тежки последици, са временни. Достатъчно е да осигурите спокоен сън на детето, вместо да прибягвате до медикаменти, и първите им признаци ще изчезнат.

sleep

Неспокойният сън на детето е присъщ на растежа.

Появява се между третата и четвъртата година, когато сутрешните и следобедните почивки отпадат и детето започва да открива света за себе си и има нужда да „декомпенсира“. Поражда се от някакъв страх, от раздяла, вълнуваща случка или от семейна драма. Сомнамбулизмът, нощните страхове – обясняват лекарите – се появяват в най-дълбоката фаза на съня, известна като „парадоксална“. Кошмарите „идват“ винаги през

втората половина на нощта.

Сънят е жизнено необходим за организма. При децата най-дълбок и здравословен е през нощта, когато хормонът на растежа се отделя в голямо количество, липсата му би спряла изграждането на органите. В училищна възраст забавянето на растежа се дължи на липсата на добър сън – страдат около 60 на сто от учениците. Не медикаментите трябва да премахват трудностите в съня на нашите деца. Невинаги хапчето за сън е жестът, който ще всели спокойствие в детския свят, когато главният мозък все още е в градеж. Преди то да е навършило две години, медицинската намеса в съня е оправдана само в много тежки случаи. Същото се отнася и до хипнозата. Не забравяйте, че почивката, ритуалът на заспиването, ласките, приказките преди съня, успокояващият смях са балсам за детската душа.

Какви са трудностите?

Сами можете да ги откриете и диагностицирате.

Нощните страхове. Те са чести, вълнуващи и впечатляващи. В първата половина на нощта детето се обръща към домашните, вика, разправя се с въображаеми врагове. То не познава никого. Само след минути отново потъва в дълбок сън. Постепенно виденията му изчезват и то не си ги спомня вече. Те може би са плод на някакво преживяване, конфликт… Изчезват с пубертета.

НАШИЯТ СЪВЕТ: В никакъв случай не будете детето. Не посягайте към лампата, защото светлината ще наруши цикъла на съня му. Опитайте се тихомълком да го приспите. Не му говорете, ще предизвикате още по-голям страх.

Кошмарите. Ужасяващи и чести, те се появяват във възрастта между първата и шестата година. Обратното на нощните страхове, те разбуждат детето. Приемете ги като нещо нормално и съпътстващо растежа.

НАШИЯТ СЪВЕТ: Ако детето ви вика, идете при него, приседнете до креватчето, защото в този миг то най-много се нуждае от вас, за да се почувства сигурно. Може постепенно да го заговорите, за да му обясните, че това се случва при всеки човек.

Сомнамбулизъм. Рядко се появява, преди детето да е навършило петата си година. И по-често при момчетата. Детето става нощем и започва да се разхожда из дома. Неспособно е да се събуди само, но се връща в леглото си без ничия помощ. А на сутринта няма и следа от спомени за нощната си разходка.

НАШИЯТ СЪВЕТ: Безобиден, сомнамбулизмът може да причини някаква катастрофа. Обезателно проверете, преди да си легнете, дали добре са заключени вратите. Понякога една ваша кратка и произнесена с мек тон заповед може да върне детето в леглото, без да го буди.

Скърцането със зъби. Появява се в просъница. То е абсолютно безвредно и може да се повтори няколко пъти през нощта. И възрастните много често скърцат със зъби и почти са ги изпилили. При детето това не става със същата сила.

Бълнуването. Говоренето на сън е нещо, което се извършва автоматично и не зависи от възрастта на детето. При някои бълнуванията могат да се превърнат в цели смислени изречения, дори може да получите отговори на въпросите си.

Спи, слънчице мое, спи!

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара