Още преди първичното публично предлагане на акциите на Facebook Марк Зукърбърг е магнит за вниманието на медиите. Както може да се очаква, много от профилите и статиите за него са фокусирани основно върху младежките му години, личните му особености и най-често върху богатството му – накратко казано, върху неговата слава на знаменитост.

Cover_Mark1.inddФактът, че Зукърбърг е много затворен и необичащ общественото внимание човек, който много рядко дава интервюта, не е в помощ на това възприятие. Като основен учредител на Facebook и настоящ изпълнителен директор обаче, интервютата и публичните появи са очаквани, ако не задължителни, и поради това той с нежелание застава в светлината на прожекторите. А би предпочел да прекарва времето си със своите приятели, които го наричат “Зук”, с новата си съпруга, д-р Присила Чан, с родителите си в Добс Фери, Ню Йорк, или с трите си сестри, които са пръснати на различни места из Съединените щати.

Всичко започва в малкото общежитие в Харвард през 2004 година, когато той пуска Thefacebook онлайн. Изграждането и управлението на най-успешната социална мрежа в света се превръща в мисията на живота му. През 2012 година Facebook достига един милиард потребители – не е зле за човек, който още не се е дипломирал. Правилно характеризиран като лицето на Facebook, Зукърбърг също така е и нейната душа и сърце. Много е трудно човек да си представи Facebook без Марк Зукърбърг, въпреки че някои инвеститори лансираха тази идея като последица от ниската цена на нейните акции.

В този раздел от книгата ще видим как самият той възприема света около себе си – а не филтриран през очите на хората от отдела за връзки с обществеността, на официалния говорител на компанията или на лицето за контакт с медиите.

Лично

За разлика от покойния Стив Джобс, Марк Зукърбърг стои далеч от светлината на прожекторите и камерите. Но вникването в личния му живот разкрива много за неговия характер, за начина, по който мисли, и за ценностите му, които изграждат облика на Facebook. За тези, чиито основни впечатления за него се основават на филма The Social Network (“Социалната мрежа”) и на книгата, по която е създаден, Марк изглежда умен, самонадеян, безцеремонен, високомерен и негодник от световна класа. Бен Мезрич, авторът на книгата, никога не е имал достъп до Зукърбърг или до Facebook, въпреки че е успял да накара някои служители на компанията да разговарят с него под прикритието на анонимността. Като се има предвид, че приятелите и колегите на Зукърбърг споделят, че той е внимателен, забавен, привлекателен и като цяло един страхотен човек, ето че имаме два напълно противоположни портрета на един и същи човек.

Кой е истинският Марк Зукърбърг?

Журналистите, които са имали шанса да го интервюират, в повечето случаи остават впечатлени. Въпреки че сам признава, че “не дава и пет пари” за процеса на интервюиране, когато поиска, той може да излъчва изключителен чар и привлекателност – особено когато според него въпросите са интересни. Но когато въпросите са банални или демонстрират пълна неподготвеност по конкретната тема, той се усмихва многозначително, впряга високия си коефициент на интелигентност и използва острия си като рапира ум, за да “прободе” неподготвената си жертва, която, хваната със свален гард, не е в състояние да парира удара.

Хакерство е почитана дума във Facebook.

Журналистът от USA Today Барбара Ортутей обяснява в публикация в профила си от 4 февруари 2012 година: “Това е идеал, който се просмуква в цялата култура на компанията. Обяснява подхода на “търсене и изпробване” на нови идеи (дори и да се провалят) и на бързото популяризиране на нови продукти (дори и да не са перфектни). Хакерският подход направи Facebook една от най-ценните интернет компании в света”.

Моята интерпретация накратко е, че Марк Зукърбърг не понася глупаците. Той просто се отнася с презрение към тях и ги игнорира, след което бързо пренасочва вниманието си в друга посока. В този раздел на книгата виждаме личната, а не професионалната страна на момчето, което се превърна в крал.

Да бъдеш ограбен

Разказвайки за своя кратък сблъсък с въоръжен крадец, който се опитва да го ограби, докато зарежда колата си с бензин на бензиностанцията: “Аз съм просто късметлия, че все още съм жив. Той така и не каза какво иска. А за мен беше ясно, че е надрусан”.

Fast Company, 1 май 2007 г.

Да елиминираш желанието

Просто искам да се концентрирам върху това, което правим. Това беше и моят фокус, когато попълвах профила си. Може би е свързано с будизма? За мен това е просто – не съм сигурен. Мисля че е много лесно да се разсееш и да се ангажираш с краткосрочни или материални неща, които не са от значение. Фразата в действителност е: “Да елиминираш желанието към всичко, което всъщност не от значение”.

Time, 27 декември 2010 г. /3 януари 2011 г.

Съвет към студентите: Научете се да програмирате

Към всички мои приятели, които имат по-малки братя или сестри, постъпващи в колеж или гимназия – моят единствен съвет е: научете се да програмирате.

Charlie Rose, 7 ноември 2011 г.

Google+ профил

Аз правя реални неща.

Time: Techland, 5 юли 2011 г.

Да бъдеш Зукърбърг

Когато журналистът Лесли Стал се връща отново към темата за известните хора по света, като казва: “Изглежда, че вие замествате [създателите на Google] Лари и Сергей като хора, за които всички говорят”. Зукърбърг въздиша, прави дълга пауза и примигва учудено. “Защо ме гледате втренчено?” – пита Стал. А Зукърбърг отговаря: “Това въпрос ли беше?”.

60 Minutes, 13 януари 2008 г.

Смъртна присъда

Потребител на Facebook публикува обявление за конкурс наречен “Да нарисуваш деня на Мохамед” и това навлича гнева на целия мюсюлмански свят, който обвинява Зукърбърг за скандала. А неговият отговор е: “В момента някой се опитва да ме осъди на смърт в Пакистан. И това не е шега. Може би изглежда забавно, но със сигурност не е шега. Ние смятаме, че това, което правим [във Facebook], е нещо много ценно и важно за целия свят, и се надявам да не бъда убит в процеса”.

Computer History Museum, 21 юли 2010 г.

Да говориш мандарин

Миналата година (…) моето лично предизвикателство беше да науча китайски език. Отделях по един час всеки ден, за да уча, и към момента мога да кажа, че това е едно невероятно изживяване. Винаги съм мислел, че ученето на нови езици е предизвикателство, затова реших да се потопя изцяло в това начинание и да се опитам да науча един наистина труден език. Оказа се доста смиряващо преживяване. Когато учиш нов език, няма начин, по който просто “да го разбереш”, както става с други проблеми – просто трябва практика и още практика. Изучаването на мандарин ме отведе в Китай, за да науча повече за историята и културата на тази страна, а и да се запозная с много нови и интересни хора.

Fortune: Postcards, 26 май 2011 г.

Да възприемеш “Повелителят на мухите”

Току-що убих прасе и коза. Единственото месо, с което се храня, е от животни, които съм убил лично. Засега това се оказва добър опит. (…) Всяка година си поставям по едно ново лично предизвикателство. Това е добър начин да изпитвам различни неща, които обикновено не правя, и да предизвиквам собствените си възможности. В края на миналата година се замислих над факта колко съм благодарен за всички добри неща, които създаваме, и за това, че всичко се развива  толкова добре, и реших, че тазгодишното ми предизвикателство ще се върти около това колко съм благодарен за всичко, което имам. Известно време се чудих как точно да го изпълня, но в крайна сметка реших, че да се принудя да се ангажирам лично и да благодаря на животните, чийто живот отнемам, за да се нахраня с тях, е най-добрият начин да си напомням ежедневно колко е важно да бъда благодарен. Затова всеки ден, когато не мога да ям месо, си напомням защо не мога и какъв голям късметлия съм, а когато имам възможност да ям месо, това е особено приятно изживяване. Това предизвикателство има и още едно предимство – учи ме как да живея по-здравословно, а научих много и за устойчивия начин на живот като цяло.

Коментар на Марк Зукърбърг в неговата страница във Facebook, 4 май 2011 г., чрез Fortune: Postcards

Фокус и простота

От гледна точка на вършенето на работа и обучението и развитието си като личност – с колкото повече гледни точки на различни хора се запознаваш, толкова повече израстваш… Аз наистина се опитвам и живея с мисията на нашата компания, и поддържам всичко останало в живота си изключително просто.

Charlie Rose, 7 ноември 2011 г.

Какво харесва Зукърбърг

На своята лична Facebook страница Зукърбърг споделя, че харесва следните неща: откритост, да създаваш неща, които помагат на хората да се свързват и да споделят това, което е важно за тях, революции, информационен поток, минима- лизъм.

Facebook страницата на Марк Зукърбърг, чрез Business Insider

Facebook Twitter Google+

0 Коментара