Участниците в първия випуск на Детска лидерска академия ще покажат на 4 юни пъстрото богатство на традиционната българска шевица, втъкана в светлината на най-чистия, на белия плат.

DSC_0040Събитието ще е на сцената на Голямата поляна в Южен парк (вход откъм бул. “Гоце Делчев”). Модното дефиле е част от програмата на тържеството по случай Международния ден на детето, организирано от администрацията на Столична община, район Триадица.

Очарователните манекени ще демонстрират авторски модели на “Студио Зенна” с елементи от народните носии от различните фолклорни области на България – северняшка, добруджанска, шопска, пиринска, родопска, тракийска и странджанска.

DSC_0060Фото: Яница Губерова, Creative Bugs

Всеки от символите в шевицата има свой дълбок смисъл и още от най-стари времена българката със златните ръце ги е наричала за здраве, благоденствие, плодородие на земята и плодовитост на рода.

20160529_190909

Някои от най-разпространените символи са: кръст, канатица, ромб, коло, дърво на живота.

DSC_0084

Гостите ще видят геометрични, растителни и животински мотиви в характерните червени и зелени цветове, в по-необичайното синьо. Червеното носи енергията на майчинството и продължението на рода, зеленото – на възраждащия се живот и обновлението, синьото – на успокоението и истината.

DSC_0076Детска лидерска академия е програма на Академия Президент, която се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката и Регионален инспекторат по образованието, София град и с любезното съдействие на списание „Жената днес“, списание “Мениджър” и издателство “СофтПрес”.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара