Осветлението в дадено помещение е сериозна тема. То не е важно, само за да осветлява пространството, но и да изпълнява определени функции, свързани с физическото и психическото здраве на всички членове на семейството.

bania

Специално за осветлението в банята все повече дизайнери се ориентират към пропускане на повече естествена светлина в помещението заради редицата ползи, които се извличат от това. Естествената светлина влияе много по-добре на тялото и когато една вана е огрята от естествения източник на светлина, къпането се превръща в още по-голямо удоволствие. Също така естествената светлина създава усещане за бодрост и яснота, които са жизнено необходими при събуждането и подготвянето за излизане от вкъщи.

Разбира се, за тъмните часове на денонощието трябва също добре да се помисли. Когато банята се използва вечер или нощем, в нея трябва да има осигурена толкова светлина, колкото е необходимо да освети всяко кътче и пространство. Все пак, банята е мястото, където насаме със себе си обръщаме внимание на всяка част от тялото си и се оглеждаме критично в огледалото.

Затова и светлината не трябва да е само обща, за да подчертава цялата обстановка в банята, а и там където се налага допълнителен източник, да бъде инсталиран, за да насочва светлинния поток в желаната посока.

На пазара има много решения и когато те са съгласувани с майсторите, които ще ги инсталират, нещата могат да се получат много добре. Такива светлини, насочени за конкретната дейност, може да са около огледалото над мивката или дори свързани със самото огледало, в душ кабината, светлини от ниши в стената, странична лампа над тоалетната чиния; ако в банята има прегради, които обособяват пространството, ще се наложи прибавянето на декоративна и акцентираща светлина.

В най-съвременния модерен вид светлината не е само функционален елемент от обзавеждането в банята, ами и чисто естетически, с директно влияние върху здравето и настроението на човек. Например баня с лед светлини в различни цветове, които да се сменят според настроението и да спомагат за една истинска цветотерапия.

Източник: vsichko-za-baniata.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара