От известно време си мисля да записвам отговорите, които давам на дъщеря си по сериозни въпроси, защото въпросите са интересни, а надявам се – и отговорите. Днешният, зададен по леко провлачения детски начин, ме провокира да започна.

Не мисля, че е твърде рано да отговарям сериозно на нейните въпроси, защото както казва психотерапевтът проф. Захарина Савова – „приемайки, че децата са твърде малки, понякога изпускаме момента за сериозните разговори“. От друга страна, във възрастта на дъщеря ми (5 г.) вече има интернализация и да, мисля че това е моментът за сериозни отговори.

Интернализацията е психологичният процес, при който започваме да приемаме определени твърдения за толкова истинни за себе си, че дори не ги поставяме под въпрос и понякога ни пречат в живота. Такива са „никой не ме обича“ или „хората винаги трябва да си помагат“ и т.н. Записани в най-стария файл на вярванията ни, по-късно можеш да се срещнеш с трудности, защото може пък и това, което си мислиш и си приел за част от себе си, просто да не вярно към твоето сега.

Но сега ще се върна на въпроса:

Мамо, нали човек трябва да слуша ума си?

Как да ти кажа, мамо, човек трябва да слуша ума си най-много, когато решава задачи или когато прави нещо, което има точен резултат.

Но ако ме питаш за живота, хубаво е да слушаш сърцето си. Когато порастваш, може да се случи така, че да забравиш да го питаш и гласчето му да стане много тихо, но въпреки това опитай се да го слушаш. Сърцето ти най-честно ще ти покаже кой е твой добър приятел или с какво искаш да се занимаваш най-много, кое ти доставя удоволствие, какво да направиш, когато се чудиш. Сърцето ти единствено знае дали ти е ядосано или те е страх.

Не оставяй ума си да те кара да правиш неща против сърцето ти. Недей да се оставяш само на това, което главата реши. В главата си събираме знания, но живеем със сърцето си. Колкото и знания да имаш, ако в сърцето не ти е спокойно и истинско, няма да живееш добре.

Но недей винаги да вярваш слушаш само сърцето – чуй и ума си какво има да ти каже. Когато решаваш нещо сериозно и важно за теб, последвай сърцето си и след това използвай ума си, за да направиш нещо хубаво от комбинацията от двете.

От сайта на Детелина Стаменова. 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара