Един от актуалните проекти на норвежката компания Snøhetta е Under – ресторант, който частично ще е потопен във вода и ще се намира в най-южната точка на норвежкото крайбрежие край село Båly.

Заведението ще функционира и като изследователски център за морския живот. Ще бъде потопено пет метра под морското равнище и ще предлага изумителни гледки към морските дълбини. С масивни акрилни прозорци и солидна бетонна конструкция, съоръжението ще издържа на суровите морски условия. Under е проектиран с внимание към географския контекст и своите морски „съседи”. Елегантната, опростена форма, е капсулирана в бетонна обвивка с груба повърхност, която ще приканва мидите да се задържат за нея, да пречистват водата и да привличат повече риби.

Ресторантът ще приютява интердисциплинарни изследователски екипи, които ще изучават морското дъно и поведението на рибите. Мястото ще е и своеобразен информационен център за морското биоразнообразие в Норвегия.

Студио Snøhetta е не по-малко интересно от самия обект – стартира интернационалната си кариера през 1989 г. с награда за новата библиотека в Александрия, Египет. Следват проект за операта в Осло и мемориалният павилион, който представлява вход към Музея на Световния търговски център, посветен на трагедията от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк. В момента компанията работи по редица международни проекти, включващи обновяването на централата на ежедневника Le Monde в Париж, учебния център на университета в Корнел и хотел в Ню Йорк. Любопитна подробност е, че Snøhetta разработва и дизайна на новите норвежки банкноти, които ще бъдат пуснати в обращение през 2017 г. Най-новите реализирани обекти на компанията включват ре-дизайн на публичното пространство на Таймс Скуеър в Ню Йорк и разширяването на Музея за модерно изкуство в Сан Франциско.

От сп. „Наш дом“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара